open-navfaktor-logo
search
"Zapalio" Španiju
Poznati bivši sudija otkrio koliko arbitara navija za Real, a koliko za Barcu
Nekadašnji poznati španski fudbalski arbitar Eduardo Iturralde Gonzalez govorio je o temi koja je uvijek zanimljiva u španskom fudbalu.
21.05.2020. u 18:11
get url
text

Bivši arbitar sa FIFA značkom danas radi kao stručni komentator popularne španske radijske emisiji posvećene isključivo fudbala El Larguera na Cadena SER-u, a govorio je o klupskim bojama sudijskih kolega, što je uvijek vruća tema na Pirinejskom poluotoku.

Baskijski sudija uglavnom nema dlake na jeziku i svojim izjavama često podiže dosta prašine. I ovaj put su njegove izjave imale veliki odjek.

Iturralde je dao procjenu koliko sudija, prema njegovu mišljenju, u La Ligi navija za Real Madrid, a koliko za Barcelonu.

Omjer glasi: 90 posto za Real, 10 posto za Barcu.

Objasnio je kako je to moguće.

- Sviđa li se to Barci ili ne, 70 posto španskog stanovništva, isključujući Kataloniju, tradicionalno je okrenuto prema Madridu - kaže Iturralde, te dodaje:

- Možda u posljednje vrijeme postotak nije baš takav. Jedan dio mlađeg naraštaja vjerojatno se vezao za Guardiolinu Barcelonu. Međutim, koliko je ljudi bilo za Real prije Messijeve ere? Realno 70 posto.

Itturalde koji je rođeni Bask nije ni za Real ni za Barcu. U Baskiji caruju Athletic i Real Sociedad, a navija se i za Alaves i Osasunu, koja je doduše iz Navare, tačnije Pamplone, ali i taj dio Španije smatra se baskijskom historijskom zemljom.

- Nisu mi nikada bili važni ni Real, ni Barca. Ja sam za Athletic. To svi znaju, ja se ne skrivam - kaže Itturalde i dodaje da je profesionalno neutralan:

- Često bi moje zakinuo pokušavajući biti fer prema drugoj strani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.