open-navfaktor-logo
search
Na današnjoj sjednici
Poznato i kada će biti isplata: Vlada usvojila izmjene zakona, maturanti u TK dobit će po 300 KM
Kako bi osigurala isplatu jednokratnih stipendija u iznosu od 300 KM maturantima u srednjim školama, koja bi im poslužila kao pomoć prilikom nastavka daljnjeg obrazovanja ili, pak, potrage za poslom, Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila izmjene u Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju.
18.05.2023. u 14:58
get url
text

- Na ovaj način stvaramo pravne pretpostavke da se u rebalansu budžeta osigurala sredstva. U zakonu se navodi da će podrška biti isplaćena svim maturantima, odnosno učenicima koji završavaju srednju školu. Očekujemo da će isplata biti realizirana u mjesecu junu - rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Ove godine srednje škole u Tuzlanskom kantonu završava 3.764 učenika te je za isplatu ovog oblika podrške potrebno osigurati nešto više od 1,1 milion KM, što će biti urađeno rebalansom budžeta TK za 2023. godinu, naveli su iz Vlade TK.

- Svaki učenik će dobiti 300 KM, što je podrška za nastavak školovanja ili učešće na tržištu rada, odnosno da mogu pripremiti dokumentaciju, platiti sve što je potrebno - pojasnio je Omerović.

Također, Vlada je danas, zbog ispravke tehničke greške u trenutno važećem propisu, usvojila izmjene Zakona o naučnoistraživačkom radu.

- Cilj je stvoriti preduvjete za raspisivanje javnog poziva za sufinansiranje projekata naučno-istraživačkog rada, a što je realizacija još jedne od prezentiranih mjera Vlade TK koja se ogleda u osiguranju milion KM za sufinansiranje naučno-istraživačkog rada - rekao je Omerović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.