open-navfaktor-logo
search
Afera "Respiratori"
Poznato za šta se sumnjiče Solak, Hodžić i Novalić, Milićević tražila pisanu saglasnost da preuzme predsjedavanje Vladom
Premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i direktor Srebrene maline Fikret Hodžić, koji su sinoć uhapšeni nakon ispitivanja u SIPA-i tokom dana bit će predati Tužilaštvu BiH.
29.05.2020. u 10:40
get url
text

Sva trojica imaju status osumnjičenih u predmetu "Respiratori", a sumnjiče se za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja, pranje novca, uništavanje ili krivotvorenje službenen dokumentacije, te primanje dara ili drugih oblika koristi.

Podsjećamo, ispitivanje Novalića, Solaka i Hodžića trajalo je do kasno u noć, nakon čega su uhapšeni i zadržani u prostorijama SIPA-e, gdje se još nalaze.

Nakon što budu predati Tužilaštvu BiH, bit će odlučeno o daljim mjerama koje će biti poduzete, odnosno da li će postupajući tužioci eventualno za njih zatražiti određivanje pritvora ili druge mjere zabrane. 

- Tužilački tim Tužilaštva BiH intenzivno radi na ovom slučaju, a više informacija saopćit ćemo tokom dana - kazao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

U međuvremenu otkazana je sjednica Vlade Federacije koja je trebala biti održana jutros. Doprimijerka i ministrica finasija Jelka Milićević tražila je napismeno saglasnost da preuzme predsjedavanje Vladom, ali je dobila samo usmenu saglasnost, na šta nije pristala te je sjednica otkazana. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.