Tunižanina Tareka Oueslatija uhapsili su jučer pripadnici SIPA-e u Sarajevu, nakon što ga je locirala Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, potvrđeno je nezvanično za Faktor.

On se, kako nam je otkrio izvor blizak istrazi, sumnjiči za razbojništvo nad dvojicom Marokanaca koje se početkom godine dogodilo na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Naime, dvojica migranata iz Maroka, H. M. (26) i H. L. (17), opljačkani su i pretučeni 3. januara na području Podveležja.

Policija je o tome obaviještena iz hotela na podveleškom platou, gdje su se Marokanci obratili za pomoć.

Prema izjavi Marokanaca, od kojih je stariji imao potvrdu o registraciji iz Terenskog ureda u Sarajevu, dok mlađi nije imao nikakvu dokumentaciju, oni su iz Mostara namjeravali putovati za Sarajevo. Uslugu prijevoza im je, rekli su policiji, ponudio Tunižanin s dvojicom bh. državljana, na šta su oni pristali.

Međutim, taj trojac ih je, umjesto u Sarajevo, automobilom "škoda fabia" odvezao na plato Podveležja, gdje su ih izvukli iz vozila, pretukli i oteli im 3.000 eura i dva mobitela, nakon čega su pobjegli. Uhapšenom se na teret stavlja krijumčarenje ljudi i razbojništvo.

Nakon završene krim-obrade, pripadnici SIPA-e su Tunižanina predali Tužilaštvu BiH.  Osumnjičeni će u zakonskom roku biti ispitan u Tužilaštvu BiH, nakon čega će postupajući tužilac odlučiti o daljim aktivnostima.