open-navfaktor-logo
search
Nastavljeno suđenje
Predmet Respiratori: Džemić ostao pri navodima iz direktnog ispitivanja
Direktor Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine Zijad Džemić ostao je pri navodima iz direktnog ispitivanja, te je danas u Sudu BiH u nastavku unakrsnog ispitivanja potvrdio kako je proizvođač respiratora iz Kine, koje je FBiH uvezla 2020. godine, dobio certifikat kvaliteta - oznaku "CE".
06.04.2022. u 16:49
get url
text

Unakrsnim ispitivanjem svjedoka odbrane Zijada Džemića i ulaganjem materijalnih dokaza u spis danas je nastavljeno suđenje u predmetu "Novalić i drugi" u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma "F. H. Srebrena malina".

Nakon što mu je optužba prezentirala određena dokumenta, uključujući i Mišljenje koje je Institut na čijem je čelu dao na i zahtjev komisije Parlamenta FBiH, odnosno FUCZ-a, svjedok je konstatirao kako je to mišljenje sačinjeno na temelju dokumentacije/specifikacija koje su došle u paketu uz respiratore.

VEZANI TEKST - Džemić na suđenju za kineske respiratore: Sprava je dobra, ima međunarodne papire

Podsjetio je da su spomenuti respiratori dobili oznaku "CE", a da u analiziranoj dokumentaciji nije bilo i izjave o usklađenosti kao i da je ona kod proizvođača, a da je mogu dobiti uvoznici, odnosno distributeri, te da je Institut, iako je tražio, nije mogao dobiti.

Na upit optužbe - odakle crpi zaključak - da su respiratori ACM 812A prvenstveno namijenjeni stacionarno u prostorijama intenzivne njege, a da mogu biti korišteni i kao mobilni uređaji, svjedok je kazao kako se to može zaključiti iz specifikacije uređaja, upućujući na sintagmu na engleskom jeziku "emergency room" što je u prijevodu razumio kao intenzivnu njegu.

U sudnici se moglo čuti i da Agencija za lijekove i medicinska sredstva ni do danas respiratore ACM 812A nije upisala u registar medicinskih sredstava, te da se svojevremeno očitovala da to nije ni potrebno, budući da se radilo o interventnom uvozu u vanrednim okolnostima.

U vezi s tvrdnjom Komisije za lijekove pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH kako ovu agenciju nije potrebno angažirati ukoliko na proizvodu postoji "EC" oznaka, svjedok smatra da treba utvrditi kvalitet prateće dokumentacije i to sredstvo uvrstiti u registar.

Odgovarajući na dodatne upite odbrane, svjedok je potvrdio kako Institut za mjeriteljstvo BiH ima osposobljene kadrove, te da se ocjena usklađenosti izučava na postdiplomskom studiju Elektrotehničkog fakulteta, a da je Institut izdao Pravilnik o ocjeni usklađenosti u kojem su sublimirani opći zahtjevi/kriteriji iz evropske direktive.

Naveo je u tom kontekstu kako je Institut u protekloj godini izdao 90 odgovarajućih odobrenja, a da je u konkretnom slučaju izvršen samo uvid u dokumente i utvrđeno šta nedostaje, ponavljajući kako je izjava o usklađenosti kod proizvođača.

Svjedok je u nastavku naveo kako Mišljenje koje Institut za mjeriteljstvo dao nije obavezujuće, nego da je informativno-edukativnog karaktera, te da je dato u svrhu pomoći "neukoj stranci".

U osvrtu na upit u vezi s klasom respiratora ACM 812A, svjedok je pojasnio kako je to moguće vidjeti u modovima rada, te kako postoje dvije vrste respiratora, i to "2A" (neinvazivni) i "2B" (invazivni i neinvazivni ), a da je isti respirator u Srbiji prije pandemije 2019 godine registriran kao "2B".

Na upit optuženog Fikreta Hodžića da se svjedok izjasni o tome da li je respirator ACM 812 A ima oznaku "CE" i da li je invazivan i neinvazivan svjedok je odgovorio potvrdno, a na opasku optužbe da se iz dokumenata ne vidi namjena respiratora, ponovio je kako se to vidi iz modova rada.

VEZANI TEKST - Vidović: Tužilaštvo odbrani direktno uputilo prijetnju, tako nešto nikad nisam doživjela

Odbrana je u nastavku ponudila dokaz u vezi s parametrima respiratora ACM 812A, navodeći kako se radi o autentičnoj dokumentaciji proizvođača iz Kine, koja je u međuvremenu proslijeđena Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Inače, strane u postupku (optužba i odbrana) su u više navrata uputili progovore na autentičnost i relevantnost dokaza, a u nastavku su u spis uloženi izvedeni materijalni dokazi.

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, za spomenutu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. "Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. "Srebrena malina", te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Postupak u ovom predmetu je u fazi izvođenja dokaza odbrane a, kako je najavljeno, trebao bi biti nastavljen na ročištu zakazanom za 13. april.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.