open-navfaktor-logo
search
Norvežani posjetili MUP RS
Predočeni detalji iz presude koju je Zikriji Krkiću izrekao sud u Drammenu
Policijski službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a RS danas su u Banjoj Luci održali prvi konstruktivni sastanak sa norveškim timom istražilaca na čelu sa  tužiocem Kraljevine Norveške, a u vezi sa vođenjem krivčnog postupka protiv Zikrije Krkića zbog ubistva dvije osobe u Trnopolju 28. jula 2014. godine
03.09.2018. u 19:13
get url
text

Kako je danas saopćeno iz MUP-a RS pripadnici norveškog tima će u narednom periodu u saradnji za pripadnicima UKP-a i Policijske uprave Prijedor, preduzeti niz mjera i radnji s ciljem izuzimanja dokaznih materijala u skladu sa norveškim zakonodavstvom, kompletiranja kričnog predmeta, te daljeg krivičnog gonjenja Krkića.

- Ova saradnja se odvija na osnovu Evropske konvencije o međusobnom pružanju pravne pomoći u krivičnim stvarima kao i na osnovu drugih međunarodnih konvencija kojima je uređena ova
oblast. Policijski tužilac Kraljevine Norveške je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje povodom ovog slučaja, ali i povodom dosadašnjeg pozitivnog iskustva stečenog kroz raniju saradnju sa MUP-om RS – saopšteno je.

Podsjećamo, pripadnici Policijske uprave Prijedor, tadašnjeg Centra javne bezbjednosti Prijedor, Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka su 1. avgusta 2014. godine protiv Krkića podnijeli Izvještaj o izvršenom krivčnom djelu „teško ubistvo“ dvije osobe u Trnopolju.

Takođe, kako saznajemo iz istrage, norveški istražioci su MUP-u RS informisali i o presudi protiv Krkića na šest godina zatvora i izrečenu novčanu kaznu zbog zlostavljanja i maltretiranja supruge i njihovih petoro djece u Norveškoj.
Norveški mediji su izvještavali o presudi protiv Krkića zbog „višegodišnjeg zlostavljanje petoro djece i supruge“.

- Sva djeca su ispričala o udarcima, čupanjima i prijetnjama u periodu od pete do 18 godine, odnosno dok otac nije uhapšen – naveli su tamošnji mediji.

Sud je utvrdio da su žena i petoro djece u trajanju od 23 godine živjeli pod režimom koji se karakteriše neprekidnom nesigurnošću i strahom od nasilja.

-Djeca su rođena u ovom režimu i živela u njemu dok se nisu iselili ili dok optuženi nije uhapšen u oktobru 2016. godine - navodi sudija Oddbjørg Angell u presudi.
Isitiče se i da sud ne vidi nikakve olakšavajuće okolnosti čak i ako otac ima „tešku prošlost kada je sam bio izložen nasilju tokom odrastanja i ima traumatska ratna iskustva“. On je objasnio na sudu da je učestvovao u ratu u svojoj domovini devedesetih godina i da je jedan period bio u poznatom koncentracionom logoru.

-Ovo ne opravdava brutalno zlostavljanje kome je izložio porodicu. On ne pokazuje kajanje i trivijalizuje svoje ponašanje – naveo je sudija.

Osim zatvora, Krkić je u Norveškoj osuđen da plati skoro dva miliona kruna za rehabilitaciju i nadoknadu ženi i petoro dece. Nadoknada je opravdana činjenicom da su pretrpili štetu od zlostavljanja kojem su bili izloženi. Najstariji sin nije želio nadoknadu.

Pored toga, Krkić je osuđen na zabranu kontakta sa suprugom i djecom. Krkić je, kako navode norveški mediji, prvo imao advokata odbrane Marianne Darre-Nӕss ali je kasnije
umjesto nje angažovao drugog advokata Jon Christian Elden. Elden je izjavio za nacionalnu televiziju NRK da nije u potpunosti upućen u predmet ali navodi da se optuženi žalio na presudu kada mu je izrečena na Okružnom sudu u Drammenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.