Osim trenera Pandže, kojeg je zamijenio Bojan Stevanović, klub su napustili i kapiten Milivoje Božović, zatim Haris Ćurovac, Nedim Buza, Haris Dedajić i Stefan Simanić.

- Nažalost, teška finansijska situacija koja nas je pratila i prošle godine ove je godine kulminirala. Jednostavno, nismo uspjeli s aspekta poslovne saradnje zadovoljiti uvjete koje je od nas tražio trener i glavni igrači. Tu prije svega mislim na kapitena Milivoja Božovića - kazao je na press konferenciji predsjednik kluba Goran Bulajić.

VEZANI TEKST - Josip Pandža napušta klupu košarkaša Čelika

Uprava je, napominje, isplatom septembarske plaće uspjela dug smanjiti na dvije plaće, koliko su dugovali i prošle godine, ali tada su, podvlači, u dogovoru s trenerom i igračima uspjeli sanirati.

- Međutim, ove godine loši rezultati i neka opća nervoza doveli su do toga da su odlučili otići. Na gostovanje u Bratunac otputovali smo s osam igrača, čiji je prosjek bio 20 godina. Oni su dali svoj maksimum i to nam je u ovom trenutku bilo najbitnije - da pokažemo da nije riječ o gašenju kluba ili omladinskih selekcija. 

Radi se, jednostavno, o trenutku koji je sve vrijeme bio vrlo kritičan, a što se tiče finansiranja sada je prešao neku mjeru koja je bila nepodnošljiva za neke ljude - kazao je Bulajić.

- Sutra ćemo, opet, dati svoj maksimum protiv Zrinjskog, koji također ima relativno loš rezultat. Imaju, kao i mi, samo jednu pobjedu. Nadam se da će publika našim momcima pružiti malo više podrške nego što je to bilo na protekloj utakmici - nada se Bulajić.

Na pitanje da li je zažalio što su, nakon najave da neće ove sezone igrati u Prvenstvu Bosne i Hercegovine, promijenili odluku te ipak počeli sezonu, Bulajić je kazao da on jeste zažalio, ali da su se vodili idejom da klub treba gradu. Nije, kaže, bila samo njegova odluka.

VEZANI TEKST - Alarmantna situacija u OKK Čelik: "Mlađi igrači dođu i kažu da su gladni..."

- Međutim, neke stvari ne možete iskontrolisati. Pogotovo su nas razorile te gostujuće utakmice protiv jakih ekpa. U jednu ruku, to ubija i moral jer ne možete igrati na domaćem terenu… Ono što nam se ne može uzeti, to je prošla godina, kada smo pokazali da se može igrati vrhunska košarka u Zenici - smatra Bulajić, koji dodaje da nastoje "sačuvati obraz i dostojanstvo kluba".

Bez ozbiljnih sponzora, napominje, ne zna kako ustrojiti klub u narednom periodu. Ne mogu se, dodaje, osloniti samo na Gradsku upravu. Najavio je početkom naredne godine i sjednicu Skupštine kluba, na kojoj će pokušati izabrati novo rukovodstvo.

- Ja, više, nemam snage za ovaj posao, ali s druge strane nemam kome predati klub. Pomoć mi je potrebna, ali je činjenica da nema zainteresiranih. Nije ovo zatvorena sredina - ističe Bulajić.

Skeptičan je, kazao je, da ima zainteresiranih da učestvuju u radu kluba, ali da će u narednom periodu, ipak, pokušati popuniti sve klupske strukture.