Četvrtak, 09.04.2020.

Poznat identitet

Pripremao proizvodnju sintetičkih droga u BiH: U akciji SIPA-e uhapšen Holanđanin

FOTO: FAKTOR

Uhapšen je Cornelius Marinus van Velzen, državljanin Holandije, koji je hapšen i u decembru prošle godine

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u nastavku akcije kodnog naziva "Madagaskar" uhapsili jednu osobu zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela organizovani kriminal i neovlašteni promet opojnih droga. 

Portparol SIPA-e Luka Miladinović potvrdio je za Faktor da je jedna osoba uhapšena, te da će biti privedena u službene prostorije SIPA-e, a potom će biti predata pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

- Akcija je provedena pod nadzorom Tužilaštva BiH - dodao je Miladinović. 

Kako nezvanično saznajemo, uhapšen je Cornelius Marinus van Velzen, državljanin Holandije, koji je hapšen i u decembru prošle godine, ali je nakon toga bio pušten na slobodu. 

Akciju su tada izveli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a i SIPA-e, u saradnji sa Policijom Holandije, gdje su istražitelji otkrili laboratoriju za proizvodnju spida.

Kako je tada saopćeno, sumnjiči se da je pripremao proizvodnju sintetičkih droga, bavio se nelegalnim prometom hemikalija namijenjenih za njihovu proizvodnju, organizovano učestvovao u pripremnim aktivnostima za proizvodnju sintetičke droge.

- Također, osobe koje su obuhvaćene ovom akcijom, terete se da su pravili lažne isprave i svjesno ih koristile, iako znaju da su falsifikovane - rekao nam je tada izvor iz istrage.

Istražitelji su u decembru pretresli pet lokacija na području Brčkog i Odžaka, a uporedo sa navedenim aktivnostima, nadležni organi na području Holandije izvršili pretrese na 15 lokacija.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh