open-navfaktor-logo
search
Poznat identitet
Pripremao proizvodnju sintetičkih droga u BiH: U akciji SIPA-e uhapšen Holanđanin
Uhapšen je Cornelius Marinus van Velzen, državljanin Holandije, koji je hapšen i u decembru prošle godine
23.01.2020. u 12:40
get url
text

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u nastavku akcije kodnog naziva "Madagaskar" uhapsili jednu osobu zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela organizovani kriminal i neovlašteni promet opojnih droga. 

Portparol SIPA-e Luka Miladinović potvrdio je za Faktor da je jedna osoba uhapšena, te da će biti privedena u službene prostorije SIPA-e, a potom će biti predata pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

- Akcija je provedena pod nadzorom Tužilaštva BiH - dodao je Miladinović. 

Kako nezvanično saznajemo, uhapšen je Cornelius Marinus van Velzen, državljanin Holandije, koji je hapšen i u decembru prošle godine, ali je nakon toga bio pušten na slobodu. 

Akciju su tada izveli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a i SIPA-e, u saradnji sa Policijom Holandije, gdje su istražitelji otkrili laboratoriju za proizvodnju spida.

{$galerijaFotografija}

Kako je tada saopćeno, sumnjiči se da je pripremao proizvodnju sintetičkih droga, bavio se nelegalnim prometom hemikalija namijenjenih za njihovu proizvodnju, organizovano učestvovao u pripremnim aktivnostima za proizvodnju sintetičke droge.

- Također, osobe koje su obuhvaćene ovom akcijom, terete se da su pravili lažne isprave i svjesno ih koristile, iako znaju da su falsifikovane - rekao nam je tada izvor iz istrage.

Istražitelji su u decembru pretresli pet lokacija na području Brčkog i Odžaka, a uporedo sa navedenim aktivnostima, nadležni organi na području Holandije izvršili pretrese na 15 lokacija.

IMG-0c526e3f6dc4f328f41d387b6cd2dc47-V.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.