Ponedjeljak, 25.10.2021.

Probosanske stranke dogovorile koaliciju u RS: Cilj jačanje države, nismo naklonjeni ni poziciji ni opoziciji

Probosanske stranke na području entiteta RS, dogovorile su danas u Banjoj Luci zajedničke principe djelovanja i usaglasili platformu o zajedničkom djelovanju

Ova "Koordinacija političkih subjekata", kako su je nazvali, će imati zajedničke kandidate za dva potpredsjednika u RS, iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, kao i zajedničku listu za Narodnu skupštinu RS i Parlament BiH, a usaglasiće se oko podrške kandidatu za člana Predsjedništva BiH.

Domaćin današnjeg sastanka u Banjoj Luci, kojem su prisustvovali predstavnici ukupno 16 političkih stranaka, bila je SDA, a potpredsjednik ove stranke Edin Ramić kazao je da se nada da će im se pridružiti još političkih subjekata koji će podržati ovaj vid okupljanja.

- Dogovorili smo zajedničke principe djelovanja koji podrazumijevaju prije svega poštovanje suvereniteta, Ustava BiH, ravnopravnosti građana na području BiH. To su zajedničke vrijednosti koje nas okupljaju – kazao je Ramić.

On je istakao da će stranke delegirati jednog do dva člana koji će biti u radnom tijelu sve do izbora sljedeće godine.

- Fokus naših aktivnosti će biti na afirmaciji i učešću dijaspore. Imamo ciljano biračko tijelo, povratnike, raseljene osobe i dijasporu, ali i domicijelno stanovništvo na području RS. Nadam se da ćemo biti prepoznati kao blok koji za cilj ima jačanje države BiH, zaštitu individualnih i kolektivnih prava svih naroda na ovom području. Ni na koji način nismo uslovljeni kao projekat koji će biti naklonjen ka poziciji ili opoziciji u ovom entitetu – istakao je Ramić.

On je poručio da je položaj povratnika u RS, ali i cijeloj BiH, loš, a razlozi su prije svega ekonomske prirode jer su pretežno isključeni iz zapošljavanja u javnom sektoru.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh