open-navfaktor-logo
search
"Dogovor stoljeća"
Protesti u Berlinu protiv izraelske aneksije dijelova Zapadne obale
Nekoliko stotina osoba u Berlinu izašlo je danas na ulice u znak protesta zbog gradnje ilegalnih jevrejskih naselja i planirane izraelske aneksije dijelova okupirane Zapadne obale.
03.07.2020. u 22:56
get url
text

Građani su se na poziv nekoliko palestinskih udruženja u Njemačkoj okupili ispred zgrade Federalnog parlamenta.

Okupljeni su nosili transparente s porukama "Otimanje zemljišta je zločin, ali i šutnja", "Neka budu oslobođeni svi Palestinci u izraelskim zatvorima", "Ne aneksiji, zaustavite rasističku diskriminaciju prema Palestini" i "Ako se okupacija okonča, počinje mir".

{$galerijaFotografija}

Protestima je prisustvovao i dr. Ahmed Muhaisen koji je za AA kazao da se nekako mora zaustaviti izraelski plan aneksije dijelova Zapadne obale.

- Takav korak bi značio i novi val izbjeglica. Doživjeli bi novu katastrofu. Ovo bi bio i kraj dvodržavnog rješenja. Ovo bi također značilo da za državu Palestinu nije preostalo nimalo teritorija - rekao je Muhaisen.

Pozvao je njemačku vladu i cijelu međunarodnu zajednicu da kao nikada do sada izvrše snažan pritisak na Izrael kako bi odustao od plana aneksije.

- Ovo bi ujedno značio i kraj Jordana. To je zaista i prijetnja Jordanu. Val izbjeglica krenuo bi u Jordan. Demografska struktura u Jordanu bi se promijenila - kazao je.

Muhammed Beidona istakao je da su se ovim protestom željeli pridružiti drugima u svijetu i podići glas protiv plana aneksije.

- Federalni parlament mora učiniti nešto protiv ovog plana, koji je definitivo protivan međunarodnom pravu -  kazao je Beidona, dodajući da bi ovim planom aneksije bilo uzurpirano 30 posto palestinskog teritorija te da ne bi ostalo područja za uspostavu palestinske države.

- Ovo je velika tragedija za Palestince - istakao je Beidona.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu formirao je s liderom opozicije Bennyjem Gantzom zajedničku vladu Izraela, a obojica su pritom najavili da će od početka jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Aneksija dolazi kao dio "Dogovora stoljeća" američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. januara, a odnosi se na Jerusalem kao "nepodijeljeni glavni grad Izraela" i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale. U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Palestinski zvaničnici tvrde da će prema američkom planu Izrael aneksirati 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jerusalem.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.

Protesti u Berlinu protiv izraelske aneksije dijelova Zapadne obale
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.