open-navfaktor-logo
search
Predsjednički izbori
Putin će sutra više misliti o Francuskoj nego o Ukrajini: Moskva želi pobjedu desničarke Le Pen, šta može Macron
Moskva će sutra manje misliti kako će nastaviti agresiju na Ukrajinu, predsjednik Rusije Vladimir Putin osluškivat će navečer vijesti sa zapada Evrope, tačnije iz Francuske, gdje će biti održani predsjednički izbori.  
09.04.2022. u 16:18
get url
text

VEZANI TEKST - Orban: Naša pobjeda se vidi i s Mjeseca, a i iz Brisela, pobijedili smo Soroša, Zelenskog, medije...

Nakon trijumfa desničara Viktora Orbana u Mađarskoj, Kremlj priželjkuje sličan rasplet i Parizu. U tom razvoju događaja Rusija bi u svojim osvajačkim akcijama na istoku Evrope mogla računati na blagonaklonost najjače države Evropske unije uz Njemačku. 

Kakav je odnos snaga uoči izbora u Francuskoj?

Izborni stratezi aktuelnog predsjednika Emaanuela Macrona postali su oprezni. Više ne planiraju veliko slavlje već nakon prvog kruga u kojem se može postati predsjednik ukoliko se osvoji više od 50 posto glasova (drugi krug, ukoliko bude potreban, održat će se 24. aprila).

- Nemojte misliti da je sve odlučeno, nemojte misliti da će stvari ići glatko - rekao je Macron prošlog vikenda na predizbornom skupu u Parizu gdje je bilo okupljeno tridesetak hiljada pristalica. 

Politički analitičari smatraju da je Macron mnogo vremena posljednjih mjeseci, pa i u samoj predizbornoj kampanji, potrošio na razgovore s Moskvom i Kijevom u nadi da će se izbjeći krvavi sukob.

Za to vrijeme francuska desnica je bila vrijedna. Najviše zaštitini znak desenice, Marine Le Pen, koja će u trećem pokušaju željeti doči do francuskog političkog trona. I dok je Macron bio zaokupljen potresima na globalnom nivou, pa i prijetnjama nuklearnim ratom Moskve, Le Pen je radila na homogenizaciji francuskih birača, koji, to pokazuju ekonomske analize, žive manje luksuzno nego što je to bio slučaj prije divljanja cijena energenata. A to se na Zapadu rijetko prašta. 

Svjetski mediji objavili su kako Macron u prvom krugu može računati na približno 28 posto glasova, Le Pen bi mogla dobiti 21 posto, dok ekstremnog desničara i islamofoba Erica Zemmoura podržava 11 posto Francuza.

Le Pen, osim što je veće decenijama poznata po negativnim stavovima prema  migrantima, tokom agresije na Moskvu u nekoliko navrata jasno je poručila kako nije za radikalne mjere protiv Putina. Sasvim dovoljno da Kremlj ima svog favorita u Francuskoj. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.