Posjeta je uslijedila nakon što je Putin jučer nenajavljeno otputovao na Krim povodom obilježavanja devete godišnjice ruske aneksije tog poluotoka, i samo dva dana nakon što je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika.

Mariupolj, koji je u maju pao u ruske ruke nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu, bila je prva velika pobjeda Rusije nakon što nije uspjela zauzeti Kijev te se potom usmjerila na jugoistočnu Ukrajinu. 

Putin je helikopterom odletio u Mariupolj, javljaju ruske agencije pozivajući se na Kremlj. Time je Putin došao najbliže prvim linijama sukoba od početka tog rata. Vozeći se automobilom, Putin je obišao nekoliko gradskih četvrti, zaustavljao se i razgovarao sa stanovnicima, prenosi Hina. 

Mariupolj je pretvoren u tinjajuću granatu nakon višesedmičnih borbi. Organizacija za sigurnost i saradnju i Evropu (OSCE) saopćila je da je rusko bombardiranje porodilišta u Mariupolju ratni zločin. 

ICC je u petak izdao nalog za hapšenje Putina, optuživši ga za ratni zločin nezakonitog deportiranja stotina djece iz Ukrajine, što je vrlo simboličan potez koji dodatno izolira ruskog čelnika. 

VEZANI TEKST - Putin u posjeti Krimu: Lično vozio terenac ulicama Sevastopolja

Dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nekoliko puta putovao na ratište kako bi podigao moral svojih trupa i razgovarao o strategiji, Putin je uglavnom ostajao unutar Kremlja dok je vodio ono što Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. 

Mariupolj se nalazi u regiji Donjeck, jednoj od četiri regije u kojima je Putin u septembru proglasio aneksiju. Kijev i njegovi saveznici proglasili su taj potez nezakonitim. Donjeck, zajedno s Luhanskom, čini većinu industrijaliziranog dijela Ukrajine. 

Ruski mediji izvijestili su u nedjelju da se Putin sastao i s vrhovnim komandantom svoje vojne operacije u Ukrajini, uključujući načelnika Glavnog štaba Valerija Gerasimova koji je zadužen za rat Moskve u Ukrajini.