open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Putin odlikovao brigadu koja je bila u Buči, gradu u kojem je izvršen masakr
Ruski predsjednik Vladimir Putin je 64. motoriziranoj pješadijskoj brigadi, koja je "djelovala" u Buči, gdje je izvršen masakr nad civilima, dodijelio počasnu titulu za "herojstvo", javlja AFP.
18.04.2022. u 20:05
get url
text

VEZANI TEKST - Zločini ruske vojske: Zatvorili i sistematski silovali 25 žena, neke su imale samo 14 godina

Putin je potpisao uredbu o odlikovanju pripadnika brigade zbog njihovog "herojstva i ustrajnosti te odlučnosti i hrabrosti", saopćio je Kremlj.

- Odlučne i vješte akcije pripadnika brigade tokom "specijalne vojne operacije" u Ukrajini su primjer izvršavanja vojne zadaće, hrabrosti, odlučnosti i velikog profesionalizma - napisao je Putin u poruci vojnicima. Kremlj ne precizira gdje se oni sada nalaze, koja im je misija ni gdje su bili raspoređeni, prenosi Index.

Ukrajina je optužila rusku vojsku, posebno 64. motoriziranu pješadijsku brigadu, za pokolj nad civilima u Buči koji je otkriven nakon povlačenja ruskih vojnika 30. marta. Rusija je odbacila ove optužbe tvrdeći da su ukrajinske vlasti i zapadni mediji inscenirali pokolj ili da su ga počinile ukrajinske snage kako bi optužile Moskvu.

Prema ukrajinskim izvorima, u Buči je ubijeno oko 300 civila.

VEZANI TEKST - Nove potresne fotografije iz Buče: Masovne grobnice, ljudi su tenkovima zgnječeni u autima

The Guardian prenosi da je Putin promovirao brigadu ruskih vojnika za koje se navodi da su djelovale u Buči, ukrajinskom gradu u kojem su stotine civila ubijene i sahranjene u masovnim grobnicama ili ostavljene u ulicama.

- Kremlj ne samo da ratne zločine naziva lažnim, već sada promovira optužene. Putin je sada dodijelio 64. motornu brigadu zvanje "Gard". To je bila jedna od jedinica za koje je prijavljeno da deluju u Buči - napisao je dopisnik The Guardiana iz Moskve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.