open-navfaktor-logo
search
Potvrdio Sindikat
Radnici GRAS-a nastavili štrajk glađu, moguća obustava saobraćaja poslije 14 sati
Radnici KJKP GRAS nastavljaju štrajk glađu, a izvjesno je da bi Sarajlije mogle ostati bez javnog gradskog prijevoza poslije 14 sati.
21.05.2021. u 11:32
get url
text

VEZANI TEKST - Radnici GRAS-a četvrti dan štrajkuju glađu, hoće li obustaviti saobraćaj: "Rekli smo ministru Šteti da ne dolazi"

Ovu informaciju za Faktor potvrdio je Amir Muminović, predsjednik Sindikata GRAS-a.

Istakao je kako će se konačna odluka o radničkom neposluhu donijeti nakon dogovora u 14 sati, nakon čega bi mogla uslijediti obustava prijevoza, odnosno povratak vozila u krug ovog kantonalnog preduzeća.

Time bi štrajk glađu bio prekinut, potvrdio je Muminović.

- Svaka pojedinačna organizaciona jedinica, sa predstavnicima Sindikata zajedno sa uposlenicima koji su mogli ući u salu je za opciju da se prekine štrajk glađu, a da se ide u radnički neposluh. Štrajk po zakonu mi ne možemo izvesti, to zahtijeva određene procedure. Znači, ići ćemo u radnički neposluh, da se vozila povuku, da odbijamo rad. Ja sam opet rekao da imamo ljude koji rade, dali smo pauzu do dva sata, da se ljudi konsultiraju sa ovim koji rade, da imamo mišljenje što veći broj zaposlenik. Tada ćemo izaći pred radnike i reći konačnu odluku, te obavijestiti nadležne – kazao je Muminović.

Pojasnio je zbog čega ne bi mogli da stupe u štrajk.

- Mi kao legalna institucija koja predstavlja radnike, Sindikat, mi bismo po zakonu o štrajku morali kupiti 30 autobusa, tramvaja ili trolejbusa jer Zakon o štrajku nalaže da 70 posto svojih usluga komunalna djelatnost mora da osigura, a mi u ovom trenutku imamo 50 posto voznog parka – naveo je Muminović između ostalog.

Očekuju, navodi, da želi da čuju glasove većine radnika te da će konačnu odluku saopćiti iza 14 sati, a na pitanje ima li poruku za građane, Muminović je kazao:

- Poručio bih pet-šest građana KS koji su u mojoj kući: Nije vam babo donio plaću i ne zna kad će, vjerovatno ćete, sine, morati pješke hodati – kazao je Muminović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.