Ukoliko se radnicima posrnulog mostarskog Aluminija uskoro ne isplate otpremnine spremni su na nemire.

Kazao je to za Faktor Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata Aluminija.

Tvrdi kako je u ljudima veliki nemir te kako mu se sve više čini da se ova priča neće završiti mirnim putem.

- Ako se brzo ne isplate otpremnine, sigurno će doći do nemira. Gledam oko sebe ljude koji razmišljaju da stave šatore na ulaz da niko ne može u preduzeće ući. Radi se o starijim ljudima, koji rade više od 30 godina, koji su srce ove firme - ističe Bebek.

Strah je sve prisutniji među radnicima, jer je upitno kako doći do novca za otpremnine. Postoje solucije za iznalazak novca, no zahtijevaju vrijeme.

- Jedan od solucija je da se proda nekih 2.300 anoda, po nešto nižoj cijeni, za koje su zaintersovani Španci. Također, osam posto vrijednosti kapitala FEAL-a je naše, a postoji i 1.000 tona glinice, sve bi se to moglo prodati, ali kome i po kojoj cijeni?! Novca tu ima, ali svakako je najveći novac u tome da se izvadi sav metal iz ćelija, što bi bilo više od četiri miliona maraka, ali za to treba šest mjeseci - ističe Bebek.

Dodaje kako radnici više ne vjeruju nikome, jer su previše puta razočarani zadnjih godina.

Razočarani su i sistematizacijom, koja je prvi korak u planu zbrinjavanja viška radnika.

Bebek tvrdi kako su rezultati sistematizacije lošiji od očekivanog.

- Sistematizacijom bi se povećao broj radnika u Službi zajedničkih i sigurnosnih poslova i administraciji s planiranih 106 na 230. Ostala bi 122 radnika u ljevaonici, a dva glavna proizvodna pogona ne bi radila. Nikoga iz anoda nema na sistematizaciji. Od Sindikata se traži da se s tim složi, ali mi na to nećemo pristati i već smo se očitovali nakon što smo popričali s više od 60 posto radnika, koji su se izjasnili da se ne slažu da prođe takva sistematizacija - kazao je Bebek, pojasnivši da će Nadzorni odbor sutra zasijedati po tom pitanju i vjerovatno ga i usvojiti.

U nekim prvim planovima oko 300 radnika trebalo je biti tehnološki višak, no zadnje informacije govore da je situacija znatno gora, pa se brojka penje i do 550 ljudi.