open-navfaktor-logo
search
Neće odustati od zahtjeva
Radnici Zraka štrajkuju glađu, traže da im se isplati pet zaostalih plaća i uveže radni staž
Pedesetak radnika Zraka danas štrajkuje ispred ove fabrike u sarajevskom naselju Buća Potok, a sve zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva.
12.05.2022. u 13:02
get url
text

Ova firma trenutno ima 88 zaposlenih. Njih 20-tak odlučilo se i na štrajk glađu, jer im je struja isključena 5. maja.

- Nažalost morali smo na ovaj način da pokušamo otvoriti oči ministru i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, da mi nećemo tako lako dopustiti i pustiti da oni rade šta su naumili. Jutros na zboru radnika njih 20-tak je odlučilo da samoinicijativno krenu u štrajk glađu. Donijeli su šatore i odlučili su se da ovdje ostanu dok se ne ispune zahtjevi. Zahtijevamo od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i resornog ministra Nermina Džindića da podhitno nađe način kako da isplati pet zaostalih plaća radnicima Zraka i da se nađe način da se plate ranija potraživanja, koja su sudskim putem dobijena 2008. godine. Taj dug je 4.5 miliona KM. Također, tražimo da se počne sa uvezivanjem radnog staža. Imamo nekoliko radnika koji su trebali već godinu dana da budu u penziji, ali nisu zbog neuvezanog radnog staža. Posljednji problem je isključivanje električne energije, a zbog dugovanja prema Elektroprivredi BiH. Imamo zahtjev da uradimo dvije prototipne sprave, koje bi trebali poslati u Austriju i da se pokuša dobiti jedan ozbiljan ugovor kako bi ova firma krenula na bolji put – kaže za Faktor predsjednik sindikalne podružnice Emir Kominlija. 

{$galerijaFotografija}

Mirsad Ademović, potpredsjednik sindikale podružnice Zraka, ponudio je i rješenje za njihove probleme.

- Evo radnici Zraka nude rješenje Vladi Federacije. U vidu potraživanja 5.6 miliona KM, koje je Vlada stavila pasivni podbilans na 40 godina, a radi se o ratnoj proizvodnji. Znači firma Zrak je fakturisala 5.6 miliona KM, koje je Vlada FBiH stavila u pasivni podbilans. Neka izvuku te pare i mi smo na nogama i izvadili smo se iz krize – kaže Ademović.

 

 

 

Zrak, protesti radnika, 12.05.2022.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.