Odluka je donesena 11. maja ove godine, a na osnovu Ugovora koji su UN i Vlade Velike Britanije potpisale s Haškim tribunalom 11. marta 2004. godine.

Do transfera, kaznu će služiti u zatvorskim prostorijama MMKS-a, piše N1.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je prihvatilo da Karadžić bude prebačen u zatvor u Velikoj Britaniji.

Predsjednik MMKS-a sudija Carmel Agius je u odluci naložio Uredu registrara da službeno zatraži od vlade Velike Britanije da provede kaznu Karadžiću, te da ga, ukoliko se prihvati zahtjev Mehanizma, obavijesti o tome.

Također je naloženo da se poduzmu sve potrebne mjere kako bi se što brže olakšalo Karadžićevo prebacivanje u Veliku Britaniju, do kog momenta će on ostati u pritvoru Mehanizma, piše Birn BiH.

Podsjetimo, Karadžić je 20. marta 2019. godine pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine.

Proglašen je krivim zaa genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.