open-navfaktor-logo
search
Bura na UNSA
Rektor Škrijelj za Faktor: Zašto sam suspendovao dekanesu Čavaljugu
Radi se o instituciji koju jedna dekanesa radi ličnih interesa svodi na nivo jednog nevažnog fakulteta, a ja to neću dozvoliti, poručuje prof. dr. Rifat Škrijelj  
14.11.2018. u 15:23
get url
text

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj potvrdio je danas za Faktor da je suspendovao dekanesu Medicinskog fakulteta UNSA prof. dr. Semru Čavaljugu.

U razgovoru za naš portal, rektor Škrijelj otvoreno je govorio o razlozima za ovakvu odluku i burnim dešavanjima u protekloj godini na Medicinskom fakultetu.

Kako navodi Škrijelj, u protekloj godini, od 5.12. 2017. do 12.11.2018, prosvjetni inspektori za visoko obrazovanje izdali su 14 prekršajnih naloga Medicinskom fakultetu u ukupnom iznosu od 42.000 KM, od čega je sedam prekršajnih naloga odgovornom licu u ukupnom iznosu od 7.000 KM te sedam naloga Fakultetu u iznosu od 35.000 maraka. U istom periodu, inspektori rada na Medicinskom fakultetu su izvršili devet inspekcijskih nadzora po zahtjevima stranaka te izdali dva prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 2.000 KM.

Nezakoniti ugovori s profesorima

- Taj fakultet je u protekloj godini mnogo puta prekršio zakon i to je jedan od razloga za odluku o suspenziji dekanese Semre Čavaljuga. Pored odluke o suspenziji, uputio sam prema Upravnom odboru UNSA obrazloženu inicijativu za njeno prijevremeno razrješenje sa te dužnosti. Ona je radila mnoge poteze mimo zakona, a mnoge stvari ne bih još iznosio zato što su predmetom istrage koju vodi Kantonalno tužilaštvo. Ja sam u proteklih deset dana morao Tužilaštvu dostavljati odgovore na brojna pitanja, kopirati službenu dokumentaciju, a s obzirom na to da je Medicinski fakultet kao institucija jedan od najboljih fakulteta Sarajevskog univerziteta, kao rektor moram poduzimati korake da ga zaštitim od onih pojedinaca koji na takav način nanose štetu tom fakultetu i Univerzitetu - govori Škrijelj.

Dodaje kako je u slučaju prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića Medicinski fakultet "davno napravio grešku", još 2011. godine, u vrijeme kada je dekan bio prof. Bakir Mehić.

- Tada je prof. Gavrankapetanović izabran za redovnog profesora na prijedlog Medicinskog fakulteta. To je jedino zvanje od akademskih zvanja kod kojeg se sklapa ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Međutim, tada je prekršen zakon i sa Gavrankapetanovićem je potpisan ugovor na određeno, kao i sa drugim redovnim profesorima. Pozivali su se da je to u skladu sa sporazumom između Fakulteta i KCUS-a, ali nijedan sporazum između dvije institucije ne smije i ne može biti stariji od zakona. Medicinski fakultet, kao i svi drugi fakulteti, morao je do kraja 2016. godine sve takve ugovore uskladiti sa Zakonom o radu, a oni to nisu uradili. Nisu ni njemu, ni drugima ponudili novi ugovor na neodređeno vrijeme i tu je nastao problem u trenutku kad je taj ugovor istekao, a prof. Gavrankapetanović svojevoljno napustio KCUS. Sa takvom praksom sada će se i jedna i druga strana na sudu dokazivati - navodi Škrijelj.

Kaže kako se Čavaljuga i njeni prodekani ponašaju suprotno zakonu, te da Medicinski fakultet ima "menadžment u krizi".

- Radi se o instituciji koju jedna dekanesa radi ličnih interesa svodi na nivo jednog nevažnog fakulteta, a ja to neću dozvoliti – poručuje Škrijelj.

Povećanje plaća na račun studenata

Škrijelj kaže i kako je, prema nezvaničnim informacijama koje je dobio, Čavaljuga "povećala plaće na Medicinskom fakultetu na račun školarina studenata", te da je navodno bilo i zapošljavanja na ovom fakultetu bez saglasnosti rektora i Vlade KS.

- Školarine na Medicini iznose 6.000 KM i to je jedan od Fakulteta sa najvećim plaćama u Sarajevu. Prema nezvaničnim informacijama, oni su povećali vrijednost boda na Medicini na preko 202, a na većini fakulteta je 104. Pri tome, za 2017. godinu sa Medicinskog fakulteta nije uplaćena nijedna marka u Fond za razvoj Univerziteta, što je zakonska obaveza. Na račun toga što nisu izvršili tu obavezu niti sam im zaustavio tranšu od Vlade, a mogao sam, niti sam ih prijavio, što ne znači da neću - navodi rektor Sarajevskog univerziteta.   

Škrijelj kaže da je i dio studenata medicine "izmanipuliran" i da su se oglasili protiv njega. Činjenica je, međutim, i da većina članova Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta podržava dekanesu Čavaljuga u njenom radu. Na pitanje kako to komentariše, rektor Škrijelj kaže da su članovi Vijeća "u zabludi".

- Nisu u dovoljnoj mjeri upoznati sa svim njenim greškama i povredama zakona, jer ona njima mijenja teze pa je veliki broj članova NNV-a doveden u zabludu. Kad rukovodilac dovede kolektiv u zabludu, a još im da dobru plaću, onda oni misle da je taj rukovodilac najbolji dekan. Taj kolektiv dobija informacije koje su brižno selekcionirane i netačne. Ja ću sada poduzeti korake da obavijestim NNV Medicinskog fakulteta, kao časni organ, da na čelu Fakulteta imaju osobu koja im ne prenosi prave informacije. Vrlo ću ih precizno obavijestiti o svim potezima dekanese – naglašava Škrijelj.

Rektor navodi da je spreman odgovarati za svoje odluke, a da na pisma i "lažne optužbe, ogovaranja i klevetanja" koja dolaze sa Medicinskog fakulteta ne želi odgovarati.

- Rekao sam kolegici Čavaljuga da ja ne moram biti rektor, niti ona mora biti dekan Fakulteta, ali dok smo to što jesmo, moramo raditi po zakonu – zaključuje Škrijelj.  

Sa namjerom da čujemo i drugu stranu priče, jutros smo kontaktirali ured dekanese Medicinskog fakulteta. Do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili povratnu informaciju o zahtjevu za razgovor sa Semrom Čavaljuga.

Danas se održava i sjednica Upravnog odbora UNSA. Na dnevnom redu vjerovatno se neće naći rektorova inicijativa za prijevremeno razrješenje dužnosti dekana Semre Čavaljuga, s obzirom da je njoj ostavljen zakonski rok da se očituje o rektorovim odlukama u idućih 15 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.