open-navfaktor-logo
search
Nezvanične informacije
Robert Golob, iskreni prijatelj BiH: Da li je Krišto po diktatu Zagreba otkazala posjetu premijera Slovenije?
Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, prema nezvaničnim informacijama, otkazala je iznenada posjetu Roberta Goloba, premijera Slovenije, koja je trebala biti realizirana 16. februara, da bi taj dan bila u Zagrebu gdje se sastala sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. 
18.02.2023. u 07:53
get url
text

- Službena posjeta predsjednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba Bosni i Hercegovini bit će realizovana onda kada datum bude obostrano usklađen u odnosu na ostale obaveze obiju strana - odgovorili su nam iz Ambasade Slovenije u našoj zemlji.  

Od Ambasade smo zatražili komentar upravo u vezi s informacijom da je Golobova posjeta bila dogovorena, a onda iznenada otkazana. 

Isto pitanje uputili smo i Službi za informisanje Vijeća ministara, ali odgovor nismo dobili. 

Kako nezvanično za Faktor kažu izvori bliski Vladi Slovenije, predsjednik Golob je bio među prvima koji je još sredinom decembra najavio da dolazi u posjetu BiH već u januaru. Informacija o tome se može pronaći i na Twitter profilu Vlade Slovenije. 

Naš izvor dalje kaže kako je posjeta bila dogovorena za 16. februar, ali je Krišto iznenada dan prije otkazala i otputovala za Zagreb po čijem diktatu i radi i djeluje kao i njen stranački šef Dragan Čović. 

Premijer Slovenije Robert Golob podržava Bosnu i Hercegovinu, i ako se sagleda realna slika u regionu, uz premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, može se reći da je Golob jedini iskreni prijatelj jer kada je u pitanju naša država, "nema nikakve računice" za razliku od Beograda i Zagreba koji se direktno miješaju u unutrašnja pitanja naše zemlje radeći na njenoj podjeli. 

Za razliku od svog prethodnika Janeza Janše, koji je odgovarao susjednim državama i politikama koje sprovode, pišući "non-papere" i zagovarajući iscrtavanje novih granica, Golob bez ikakvih kalkulacija zagovara i lobira za pridruživanje BiH Evropskoj uniji. 

U decembru prošle godine premijer Slovenije u Evropskom parlamentu je govorio upravo o evropskom putu BiH. 

- Sve političke strukture Slovenije snažno podržavaju da se proces proširenja Evropske unije prebaci u višu brzinu i da se Bosni i Hercegovini, posebno stanovnicima Bosne i Hercegovine, pruži prilika da postanu ravnopravni građani Evrope - rekao je Golob, koji je tokom istupa upozorio da se Bosna i Hercegovina "već jednom suočila s agresijom", te da je i sada na meti ruskih subverzivnih aktivnosti, kao i cijeli Zapadni Balkan. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.