Istraživanja

Roditelji moraju pažljivo birati: Ime može utjecati na ponašanje djeteta

Objavljeno: 27.01.2019. u 14:56 Autor: D. Z.

Dječaci s imenima koja se tradicionalno daju djevojčicama imaju veću šansu da će se ponašati lošije nego vršnjaci s muškim imenima

U posljednje vrijeme među roditeljima sve su popularnija neobična, pa čak i izmišljena imena za djecu. Izbor imena za dijete zna biti i stresan, pogotovo ako se roditelji ne mogu dogovoriti, a ime može imati trajne posljedice na dijete.

David Figlio, profesor ekonomije i obrazovanja na američkom univerzitetu Northwestern, koji je istraživao utjecaj imena na djecu, pronašao je poveznice. Tako, kaže, dječaci s imenima koja se tradicionalno daju djevojčicama imaju veću šansu da će se ponašati lošije nego vršnjaci s muškim imenima. Kao što izvlačimo zaključke o osobi na osnovu načina pričanja ili odijevanja, tako nesvjesno stvaramo stav o osobi na osnovu njenog imena.

Prof. Figlio uzeo je imena s miliona rodnih listova i "razbio" ih na više od hiljadu glasovnih komponenti te analizirao. Pomoću statističkih analiza pokušao je procijeniti vjerovatnost da ime pripada nekome niskog socioekonomskog statusa.

- Djeca koja, iz lingvističke perspektive, imaju imena koja su dali roditelji slabijeg obrazovanja, lošija su u školi i često imaju poteškoće u učenju - rekao je on za "Live Science".

Djecu koja imaju imena koja povezujemo s lošijim socioekonomskim statusom, okolina može označiti kao manje sposobnu. Djeca pokušavaju ispuniti tuđa očekivanja, a ako su ona niska, djeca se ni ne trude, i obratno.

Izvor:   Faktor/Live Science

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije