open-navfaktor-logo
search
Oživljava turizam
Royal Jordanian od 17. juna uvodi liniju između Amana i Sarajeva
Jordanski nacionalni prijevoznik Royal Jordanian uvest će ovog ljeta novu sezonsku liniju između Amana i Sarajeva. Letovi će započeti 17. juna i odvijati se dva puta sedmično, svakog utorka i petka.
12.04.2022. u 18:21
get url
text
Royal-Jordanian-Airline

Jordanski nacionalni prijevoznik Royal Jordanian uvest će ovog ljeta novu sezonsku liniju između Amana i Sarajeva. Letovi će započeti 17. juna i odvijati se dva puta sedmično, svakog utorka i petka.

Operacije će biti nastavljene do 9. septembra. Royal Jordanian je prethodno koristio codeshare na liniji Turkish Airlinesa do glavnog grada Bosne i Hercegovine. Prijevoznik je najavio da proučava potencijalne operacije za Sarajevo još 2018. godine međutim, letovi nikada nisu ostvareni. Osim toga, avioprijevoznik je također bio dio jordanskog konzorcija koji se nadmetao za 49 posto udjela u bivšem bosanskohercegovačkom glavnom prijevozniku B&H Airlines 2008. godine, iako neuspješno.

Royal Jordanian nema direktne konkurencije na ruti. Prema podacima OAG-a, vodećeg svjetskog pružatelja digitalnih informacija o letovima, obavještajnih podataka i analitike, u Sarajevu je bilo najviše neizravnih putnika u i iz Amana u bivšoj Jugoslaviji, ispred Beograda i Ljubljane. Ostvario je više dolaznog nego odlaznog prometa, a Jordanci su željeli ljetovati u Bosni i Hercegovini tokom ljetnih mjeseci. U 2019. godini prije pandemije više od 3.100 putnika letjelo je indirektno na jednom itinereru između dva glavna grada. Komentirajući uslugu, Royal Jordanian je rekao:

- Nova ruta će se pobrinuti za turizam, olakšati putovanja poslovnim ljudima i poboljšati trgovinu, piše specijalizirani portal Ex-Yu Aviation.

Royal Jordanian postat će drugi član Oneworld saveza koji će služiti Sarajevu nakon Qatar Airwaysa, koji je najavio nastavak letova iz Dohe za glavni grad Bosne i Hercegovine u lipnju nakon dvogodišnje pauze, kao posljedica pandemije koronavirusa. Ostali bliskoistočni prijevoznici koji će ovog ljeta održavati operacije za Sarajevo su Kuwait Airways, Flydubai, Air Arabia, Flynas, Wizz Air Abu Dhabi i omanski Salam Air. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.