open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba životinja
Rusija koristi kitove za špijunažu, otkrivena tajna baza u kojoj ih skrivaju
Rusija je odbacila optužbe da je njihov "špijunski kit" uhvaćen njuškajući uz ribarske brodove zemlje članice NATO-a, uprkos činjenici da je Ministarstvo odbrane Rusije ranije priznalo da koristi ove sisare za špijunažu
28.05.2019. u 20:36
get url
text
Beluga kit

Rusija je premjestila beluga kitove u tajnu bazu na Arktiku u vrijeme kada je jedna od njenih "špijunskih životinja" prebjegla u Norvešku, otkrivaju satelitski snimci.

Beluga kit je pronađen prošlog mjeseca uz obale Norveške, a na sebi je nosio rusku opremu. Ovo morsko stvorenje, koje je na sebi imalo remen za kameru, je boravilo u blizini obale, gdje je izvodilo trikove lokalnom stanovništvu u zamjenu za hranu.

Rusija je odbacila optužbe da je njihov "špijunski kit" uhvaćen njuškajući uz ribarske brodove zemlje članice NATO-a, uprkos činjenici da je Ministarstvo odbrane Rusije ranije priznalo da koristi ove sisare za špijunažu.

Sada je otkriveno da je ruska mornarica u vrijeme incidenta odvela još jednu skupinu kitova u bazu Olenya Guba, u uvali Barentsovog mora koja se nalazi na sjeverozapadu zemlje.

Slike, snimljene iz svemira u aprilu, objavili su odbrambeni analitičari iz "H I Suttona", a one pokazuju peraje dva kita kraj luke u bazi.

- Ovo otkriće pokazuje da ruska mornarica još uvijek radi sa morskim sisarima u Arktiku – navodi se u izvještaju "H I Suttona", prenosi Daily Mail.

U luci se nalazi i ruski špijunski brod Yantar, koji predstavlja oceanografsko istraživačko plovilo. Olenya Guba je dom 29. eskadrile sjeverne flote ruske mornarice. Prošle godine su se pojavili izvještaji da se u bazi također nalazila flota malih nuklearnih podmornica koje mogu ostati nepokretne na morskom dnu.

Prije dvije godine je ruska televizijska stanica Zvezda objavila emisiju o eksperimentiranju sa kitovima u vojne svrhe. Cilj je, kazali su, korištenje morskih sisara u podvodnom ratovanju, uključujući potencijalno ubijanje uljeza. Ovaj posao je obavljen uporedo sa pokušajima Rusije da koristi tuljane i delfine u vojne svrhe.

Međutim, ne vjeruju svi u tvrdnje da Rusija trenira "špijunske životinje". Penzionisani pukovnik Viktor Baranets rekao je da je beluga pronađena u Norveškoj samo pobjegla iz civilnog istraživačkog instituta u St. Peterburgu. Optužio je Norvešku i ostatak Skandinavije za "paranoju pri kojoj u svakom plutajućem predmetu vide nuklearnu podmornicu ili ronioce".

Postoje i vjerovanja da je kit došao čak iz Floride, što je mogućnost koju je odbacio Audun Rikardsen, profesor sa Arktičkog univerziteta u Norveškoj.

Prošle godine je Ruska akademija nauka nagrađena zbog eksperimenata na morskim sisarima. Eksperimenti su izvođeni kako bi se procijenilo da li kitovi mogu biti korišteni da čuvaju prilaze vojnim bazama te da, sudeći prema izvještajima TV Zvezde, pomažu roniocima i, ako je potrebno, ubiju bilo kojeg stranca koji uđe u njihovu teritoriju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.