open-navfaktor-logo
search
Zahvalio Rusiji i Kini
Šalje li Dodik poruku i Vučiću: Ne mogu da shvatim mozgove u RS-u i Srbiji koji tvrde da Schmidt postoji
Da Christian Schmidt neće govoriti na sjednici Vjeća sigurnosti UN-a moglo se i predvidjeti zbog činjenice da Rusija i Kina nisu glasale za imenovanje visokog predstavnika u BiH, rekao je danas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
03.11.2021. u 15:05
get url
text

Dodik je rekao da to predstavlja logičan slijed.

VEZANI TEKST - Mandat EUFOR-a se produžava, Schmidt se neće obratiti u UN-u

- Bilo je za očekivati da na sljedećim sesijama nema visokog predstavnika, niti izvještaja. Ali neki se ponašaju alogično i misle da treba da na razmatranje Vijeću sigurnosti stave visokog predstavnika da im govori i da podnese neki izmišljeni izvještaj koji vrvi od neistina, od nedovršenih konstatacija - kazao je on. 

Naglasio je da su Schmidtov izvještaj napisali "muslimani u Sarajevu i Obavještajna služba".

- Schmidt je samo potpisao. Kada je odlazio Inzko, nekoliko zapadnih ambasadora kada sam razgovarao s njima rekli su da su ga morali smijeniti jer je njegova služba postala potpuno kontraproduktivna. Par ljudi ostrašćenih pišu negativno protiv Republike Srpske i Milorada Dodika. To je čaršijska, sećijska priča. Izvještaj ne postoji, postoji samo za kuloarske sarajevske frustracije - rekao je Dodik. 

Dodik je istakao da kompromis u Vijeću sigurnosti UN-a predstavlja dobar pomak i razlog za zadovoljstvo.

- Ali ne treba likovati jer to je dogovor svjetskih sila i na višem nivou. Želim da izrazim zahvalnost Rusiji i Kini, ali i drugim zemljama. Mi ništa nemamo protiv mandata Altee. Ali logično je bilo da se ne prihvati govor Schmidta. Za nas visoki predstavnik ne postoji i ne postoji ni izvještaj. Tačno je da mi čitamo Ustav i da vidimo šta nam pripada. Mi ćemo to uzeti. Ono što pripada BiH, mi nećemo uzeti, devet ovlaštenja koja pripadaju BiH niko neće uzimati, ali to niko ne spominje u izvještaju. Bosna predviđena Dejtonom nije sporna - rekao je Dodik. 

Kazao je da ne može da shvati mozgove u RS-u i Srbiji i na nekim drugim mjestima smatraju da Schmidt postoji. 

- Njega nema, on ne postoji. Vijeće sigurnosti neće da primi njegov izvještaj, neće da ga primi da govori, to je isto kao da bi ja sada zapucao u New York i rekao da hoću da govorim - poručio je Dodik. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.