open-navfaktor-logo
search
Afganistan
Samoubilački napad u Kabulu: Ubijene 24 osobe, među žrtvama uglavnom učenici
U samoubilačkom bombaškom napadu u obrazovnom centru u glavnom gradu Afganistana Kabulu u subotu su ubijene 24 osobe, a među žrtvama su uglavnom učenici, dok su deseci ranjeni.
25.10.2020. u 10:33
get url
text
kabul, eksplozija

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tariq Arian kazao je da je identificiran bombaš koji je aktivirao eksploziv na ulici ispred Kawsar-e danskog centra.

Prema informacijama Ministarstva zdravstva većina žrtava bili su djeca i mladi u dobi između 15 i 26 godina. U napadu je povrijeđeno 57 osoba, javio je Reuters.

Učitelj u danskom centru Kawsar-e kazao je da su on i ostalo nastavno osoblje u šoku zbog ciljanja institucije koja je pružila obrazovanje hiljadama djece kako bi im se omogućilo visoko obrazovanje.

Glasnogovornik talibana na Twitteru negirao je odgovornost za napad, koji je nastupio u osjetljivo vrijeme jer su se timovi koji zastupaju pobunjenike i vladu sastali u Kataru kako bi postigli mirovni sporazum.

Islamska država preuzela je odgovornost u izjavi na Telegramu, bez davanja dokaza.

Članovi porodica okupili su se u obližnjoj bolnici, tražeći najmilije među vrećama s posmrtnim ostacima ubijenih, položenih na bolnički pod, dok su redari povrijeđene pacijente na nosilima vozili na liječenje, kazao je Reutersu svjedok.

Napad, koji su osudili NATO i afganistanska vlada, dogodio se na području zapadnog Kabula u kojem živi šiitska zajednica, vjerska manjina u Afganistanu koju su u prošlosti ciljale grupe poput Islamske države.

Deseci učenika poginuli su na istom području Kabula u napadu na drugi obrazovni centar 2018. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.