- Radi se o starom triku proizvodnje tenzija pred izbore i izmišljanja neprijatelja po svaku cijenu, jer glavni akter nema rješenja za goruća životna i ekonomska pitanja u zemlji, pa su promjena prioriteta i skretanje pažnje javnosti na druge teme - poželjni. Ako nas Dodik ponovo prevari nečim što ne postoji - do nas je - kazao je Šarović.

On je mišljenja da RS u ovom trenutku ne treba da postane "pitanje", niti je u ovom trenutku spremna za takvo nešto.

- Ne vidim ni općepolitičkog potencijala i realnosti za jedno takvo pozicioniranje RS-a, osim što prepoznajem staru matricu stvaranja izmišljenih tenzija iz kuhinje Milorada Dodika - uvijek pred neke izbore - ponovio je Šarović.

Na pitanje šta govori najava iz SNSD-a da će Dodik o istom dokumentu koji je proslijedio Vučiću razgovarati i s Draganom Čovićem kako bi se ista tema "nametnula" Zoranu Milanoviću, Šarović odgovara:

"Bez obzira na to što niko nije upoznat sa sadržajem 'dokumenta' niti da li on uopće kao takav postoji, to asocira na namjeru uvlačenja nekih drugih aktera iz zemlje i regiona u slučaj ili pitanja koja treba otvoriti regionalno. To je opasna igra u kojoj se zna samo početak, a ishod je u potpunoj magli, što sa stanovišta interesa RS-a slobodno mogu reći je potpuno neodgovorno".

Uz konstataciju da je narod dosad nasjedao na priče o referendumima, a pred lokalne izbore one su opet aktivirane, umotane u dokument upućen predsjedniku Srbije, Šarović je kazao da ne vjeruje da će narod opet nasjesti na Dodikove trikove.

- Ne vjerujem u preveliku ozbiljnost i dubinu ovog Dodikovog oprobanog, hazarderskog pokušaja otvaranja "pitanja RS-a" i formiranja jedne vrste pregovaračkog paketa, kako je u jednoj izjavi pomenula predsjednica RS-a. Nema on ni izgrađen kapacitet za takvo nešto, jer sve ovo što sada imamo na sceni i u najavama potencijalnih razgovora nije produkt osmišljene i usaglašene politike u institucijama RS-a niti vjerujem da predsjednik Srbije, pored ogromnog tereta koji ima oko pitanja Кosova, može prihvatiti na svoja leđa novu brigu - kazao je Šarović, saopćio je SDS.