open-navfaktor-logo
search
Čitajte etikete
Sastojak iz šampona koji može oštetiti kosu i tjeme
Stručnjaci ističu da postoji nekoliko sastojaka koje bi trebalo izbjegavati, kada je u pitanju njega kose, a važno je istaknuti onaj koji tjeme može učiniti suhim i potaknuti svrbež
21.12.2019. u 22:50
get url
text

Čak i ako šampon "obećava" da će vam kovrdže učiniti elastičnim, ili da će nakon njega kosa mirisati na kokos, na flašici šampona ipak biste trebali pročitati malo više od prednje etikete.

Naime, ako okrenete flašicu, mogli biste se iznenaditi kada otkrijete kakve sve sastojke sadrže šamponi i šta sve stavljate na kosu i tjeme.

Stručnjaci ističu da postoji nekoliko sastojaka koje bi trebalo izbjegavati, kada je u pitanju njega kose, a važno je istaknuti onaj koji tjeme može učiniti suhim i potaknuti svrbež. Naravno, riječ je o sulfatu.

Sulfat u šamponu sastojak je koji čisti tjeme i pomaže u uklanjanju prljavštine s kose, uključujući ulja i ćelije mrtve kože.

Iako su sulfati popularan sastojak ugrađen u nekim šamponima kako bi se postigao efekt čiste kose, treba biti svjestan negativnih učinaka korištenja šampona sa sulfatom.

Pretjerano izlaganje kose i tjemena ovakvim šamponima može ukloniti vitalna ulja i proteine koji kosu čine prirodnom. Sve to zajedno može dovesti do gubitka vlage i iritacije tjemena.

Nekoliko je opasnosti korištenja šampona sa sulfatima. Oni naime, mogu skinuti boju s kose, što će je učiniti suhom i lomljivom.

Stoga, ako se često farbate ili imate osjetljivo tjeme, trebali biste izbjegavati šampone sa sulfatima i pronaći zdraviju alternativu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.