- Ponovo ću razgovarati sa Putinom jer moramo da razgovaramo jedni s drugima”, rekao je Scholz berlinskom listu Tagesspiegel u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Kako je kazao, na Putinu je da povuče trupe iz Ukrajine i okonča ovaj strašni, besmisleni rat koji je već koštao života stotina hiljada ljudi.

Iako prethodni telefonski razgovori s Putinom “nisu bili nepristojni po tonu”, ruski lider je uvijek iznova jasno stavljao do znanja da želi “nasilno inkorporirati dijelove svoje susjedne zemlje”, što je “neprihvatljivo”, rekao je njemački kancelar.

- Ponekad su se postavljala i konkretna pitanja o razmjeni zarobljenika, izvozu žitarica iz Ukrajine i nuklearnoj elektrani Zaporožje - rekao je Scholz.

Međutim, smatra da je važno da se razgovori uvijek vraćaju na stvarnu temu – kako da svijet izađe iz ove užasne situacije.

- Preduslov za to je jasan, a to je povlačenje ruskih trupa - kazao je Scholz.

Ponovo je upozorio da NATO ne treba uvlačiti u rat sa Moskvom.

- Njemački kancelar koji ozbiljno prihvati svoju zakletvu mora učiniti sve da se rat Rusije protiv Ukrajine ne pretvori u rat između Rusije i NATO-a - naglasio je Scholz, dodajući da neće "dopustiti takvu eskalaciju"

Scholz je mislio na komentare ministrice vanjskih poslova Annalena Baerbock, koja je izazvala pometnju ove sedmice rekavši da je Njemačka "već u ratu s Rusijom".