Mostar

SDA predstavila 56 kandidata za sve nivoe vlasti u HNK

Objavljeno: 07.09.2018. u 13:41 Autor: A. Bečić-Šuta

SDA je najjača probosanska stranka i garant stabilnosti države BiH, poručeno je na današnjem predstavljanju kandidata 

Kantonalni odbor SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona predstavio je danas 56 kandidata na listama za sve nivoe vlasti te na taj način ozvaničio početak izborne kampanje.

U izbornoj jedinici 207, Skupština HNK, SDA HNK ima 35 kandidata na listi.  U izbornoj jedinici 409, Predstavnički dom Parlamenta FBiH SDA delegirala je 13 osoba, a izborna jedinica 512, Parlamentarna skupština BiH ima osam svojih predstavnika.

Edin Mušić, nositelj liste za Parlamentarnu skupštinu BiH, na početku obraćanja je kazao kako su kandidati ove stranke dio slogana "Snaga naroda", te kako mu je čast i odgovornost što je na čelu tima koji dosad ne zna za poraz.

- Naš izborni cilj je pobjeda, pobjeda koja nosi stabilnost kantona i države, razvoj kantona i države, i koja nosi integracije države BiH. Naš izborni cilj je osvojiti mandat u državnom parlamentu, dva mandata u federalnom i sedam u Skupštini HNK. Naš cilj također je i pobjeda Šefika Džaferovića kao bošnjačkog člana Predsjedništva -kazao je Mušić.

Navodeći niz uspjeha iz mandatnog perioda, spomenuo je usvojene zakone važne za društvo, Zakon o transplantaciji organa i tkiva te Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

- Stabilizirali smo prilike u Federaciji donošenjem Zakona o radu i dugoročno stabilizirali odnose i stvari u penzionom sistemu donošenjem novog zakona o PIO - dodao je Mušić.

Govoreći o političkim ciljevima ove stranke, istaknuo je kako je jedan od glavnih ciljeva da do kraja 2022. u BiH bude više od 850.000 zaposlenih,  a da do 2026. BiH ima najmanje milion zaposlenih.

- Naša namjera je da ovaj kanton bude i dalje politički stabilan, ekonomski jak i prostorno uređen. Na tome predano, odgovorno i strpljivo radimo. Cilj nam je da se autoput izgradi i uveže južno i sjeverno, za što smo već osigurali pretpostavke. Cilj nam je da se dobrim putem povežu Stolac i Neum, za što smo također osigurali novac, te završi vjetropark Podveležje, kao i da počne izgradnja još jedne velike hidroelektrane na gornjem toku Neretve - naglasio je Mušić i zaključio da je SDA najjača probosanska stranka i garant stabilnosti države BiH.

Šerif Špago, nosilac liste za Skupštinu HNK, kazao je kako urađeno u proteklom mandatu daje mogućnost da platforma za naredni mandat obuhvati mjere i aktivnosti koje podrazumijevaju razvoj i zapošljavanje u skladu sa donesenom strategijom razvoja HNK.

- Naravno, usklađeno sa aktivnostima na višim nivoima vlasti, sa posebnim akcentom na usklađivanje obrazovanja sa potrebama privrede, stimuliranje zapošljavanja mladih i osoba iz kategorija boračke populacije, kapitalna ulaganja u infrastrukturu, nastavak ulaganja u školske i objekte zdravstvenih ustanova, kao i do sada -  kontrolisana javna potrošnja, donošenje propisa koji će poboljšati stanje u oblasti socijalne zaštite, te stalno raditi na poboljšanju stanja u sektoru obrazovanja, sa posebnim podrškom razvoju Univerziteta "Džemal Bijedić", te unapređenju stanja u oblasti kulture i sporta - kazao je Špago.

Posebno je napomenuo oblast sigurnosti i dovođenje iste u zakonske okvire.

Osman Ćatić je nosilac liste SDA za federalni nivo vlasti. U svom obraćanju je kazao kako u ovom trenutku imamo jednu vrlo interesantnu situaciju na političkom nebu Bosne i Hercegovine.

- Skoro sve političke partije, bilo da dolaze iz RS-a, ili sa hrvatskim političkim predznakom kao i probosanske partije, svoju izbornu kampanju zasnivaju na antikampanji protiv SDA. Ili smo mi najveća opasnost za RS, ili majoriziramo hrvatski narod u BiH, ili smo jedini krivci za bilo šta što u BiH nije dobro – istaknuo je Ćatić.

Od toga ništa nije tačno, dodaje, nego u nedostatku kvalitetnih političkih ideja i programa za prosperitet BiH u svakom segmentu te prikrivanja vlastite odgovornosti pred svojim biračkim tijelom za nerealizovana izborna obećanja, drugi politički subjekti se orkestrirano bave samo SDA. S druge strane, ističe Ćatić, bez imalo skrupula sebi pripisuju sve što je dobro u BiH, a pogotovo ono što je urađeno u ovom mandatnom periodu.

- Takve zamjene teza da je neko isključivi krivac za ono što nije dobro, a neko drugi zaslužan samo za pozitivne stvari su vrijeđanje zdrave pameti naših građana i našeg naroda. Osmog oktobra ujutro će se uvjeriti da su bili u krivu, jer će i nakon 7. oktobra, SDA ostati najjača politička partija u BiH zato što je povećan broj zaposlenih, a smanjen broj nezaposlenih,  raste izvoz, a smanjuje se spoljnotrgovinski deficit, imamo ekspanziju turizma sa stopom porasta broja noćenja od 20%, imamo porast prihoda i od direktnih i od indirektnih poreza, smanjen javni dug Federacije za preko 600 miliona KM, doneseni su neki najbitniji sistemski zakoni u Federaciji, kao na primjer Zakon o radu ili Zakon o PIO, imamo snažnu ekspanziju namjenske industrije... SDA će i u narednom mandatnom periodu, kao vodeća politička snaga i u BiH i u FBiH, nastaviti borbu za ekonomski i svaki drugi prosperitet BiH - zaključio je Ćatić.

 

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije