VEZANI TEKST - Šta bi za Dodikov pakleni naum značile promjene u Francuskoj i EU, zašto je siguran u dobre vijesti iz New Yorka

Između ostalog, američka delegacija je tokom sastanka sa članovima Predsjedništva BiH razgovarala i o produžetku sigurnosne misije EUFOR Althea u BiH.

Da su Amerikanci zabrinuti u vezi sa budućnošću EUFOR-a, potvrdio je i novinar američkog NBC-a Dan De Luce. On je na svom Twitter profilu objavio kako je Shaheen "situaciju u BiH opisala kao zabrinjavajuću".

- Senatorica Shaheen izrazila je zabrinutost zbog toga što očigledno nema plana za vanredne situaciju ukoliko Rusija pokuša blokirati obnavljanje mandata mirovnih snaga predvođenih EUFOR-om u BiH - napisao je De Luce.

VEZANI TEKST - Članovi Predsjedništva BiH sa delegacijom Kongresa SAD-a: Razgovarano i o produženju misije Althea u BiH

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken u jednoj od svojih nedavnih izjava potvrdio je kako moguća ruska blokada o produžavanju mandata EUFOR-u u BiH predstavlja problem.

- Neka vrsta međunarodnih snaga s odgovarajućim mandatom neophodna je za pokušaj održavanja sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini - rekao je Blinken Odboru za vanjske poslove Senata odgovarajući na pitanje.

On je također rekao da SAD planiraju sa saveznicima o vanrednim situacijama poput ove.

- Ako mandat ne bude obnovljen u novembru, pokušavamo osigurati da imamo nešto što će pružiti podršku - rekao je Blinken.

Podsjetimo, misija EUFOR-a je u novembru 2021. u Vijeću sigurnosti Ujedinjennih nacija produžena još za još godinu i mandat joj istječe za šest mjeseci. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je izjavio kako će biti protiv produženja misije. Njegov stav se najvjerovatnije podudara sa onim iz Moskve.