Izvršni odbor Sindikata Javno komunalnog preduzeća Zenicatrans Zenica podnio je Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona krivičnu prijavu protiv svih odgovornih osoba koja su dovela ovo preduzeće, u periodu od 2016 - 2019.  godine, na ivicu gašenja i potpunog uništenja, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Huso Sarvan.

Krivična prijava je, kako se navodi, podnesena zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, nesavjesnog rada, sukoba interesa, mobinga te neusklađivanja pravnih akata preduzeća za zakonskim propisima i kolektivnim ugovorom.

- Mi smo ranije, pa i na sjednici Gradskog vijeća Zenice, najavljivali da ćemo, podnošenjem i krivične prijave protiv odgovornih, učiniti sve da spasimo preduzeće. Možda su nas neki smatrali neozbiljnim, ali mi smo samo čekali da sve pravno formulišemo te da dobijemo podršku Granskog sindikata saobraćaja i veza Federacije Bosne i Hercegovine. Sada smo je dobili, a predsjednik Benaris Dedić obećao nam je svaku vrstu podrške - kaže Sarvan.

Direktor tog preduzeća Darmin Terzić kazao je da ne zna ništa o krivičnoj prijavi, ali nema ništa protiv da se sve ispita.

- Počevši i od mog dolaska, unazad pet mjeseci. Situacija u preduzeću je jako teška, ali se svakodnevno borimo i za sada smo stabilni, ali to se svakog trenutka može izmijeniti - kaže Terzić, koji dodaje da im je osnovni problem nedostatak autobusa.

Nemaju, kaže sredstava ni za plaćanje poreznog duga, a po sporazumu s Poreskom upravom Federacije BiH.

- Rata iznosi 108.000 KM na mjesečnom nivou, ali mi smo ostali bez posla prijevoza radnika kompanija ArcelorMittala i Preventa. To je ukupno 110.000 KM na mjesečnom nivou manje novca u našim prihodima, a s tim bismo mogli makar platiti te naslijeđene obaveze - kaže Terzić.

Dodaje kako su se nadali uplati novca od Gradske uprave grada Zenica.

Gradsko vijeće Zenice,  zaključkom je naložilo Gradskoj upravi isplatu 400.000 KM interventnih sredstava, zatim još po 150.000 KM mjesečno, od septembra do decembra ove godine, kao i 50.000 KM za nabavku sredstava za rad. Ali, još nije došlo i do realizacije tih transfera.