open-navfaktor-logo
search
Sa sjednice
Skupština Kantona Sarajevo o uspostavljanju finansijske discipline
Zastupnici su usvojili nacrt zakona o Registru finansijskih obaveza Kantona Sarajevo čijom uspostavom se žele objediniti sve finansijske obaveze
19.11.2019. u 22:44
get url
text
get url
text

Zastupnici su na današnjoj sjednici Skupštini Kantona Sarajevo usvojili Nacrt zakona o Registru finansijskih obaveza u KS. Uspostavom ovog registra, Ministarstvo finansija želi da na jednom mjestu ima objedinjene sve finansijske obaveze, ne samo ministarstava, nego svih budžetskih korisnika i vanbudžetskih fondova, javnih preduzeća, jedinica lokalne samouprave, te preduzeća u kojim je Kanton Sarajevo većinski vlasnik, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Na ovaj način uspostavit će se finansijska disciplinu u Kantonu Sarajevo i obuzdati nekontrolisani rast zaduživanja.

Podaci iz Registra, koji će se kvartalno unositi i pratiti, poslužit će kao analitičko sredstvo za donošenje budućih odluka vezano za održavanje pozitivnog finansijskog stanja i ubrzanog razvoja Kantona Sarajevo. Registar je razvijen uz podršku Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo korištenjem vlastitih resursa i bez ulaganja finansijskih sredstava.

Također, usvojena je i odluka o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a) za projekt "Javni prevoz Sarajevo - dio 2". Ovim je, Ministarstvo saobraćaja KS utvrdilo da je prioritetni dio tog projekta na dijelu od "S" krivine kod hotela Holiday Inn do Ilidže, s konekcijom prema Željezničkoj stanici, okretnicom na Željezničkoj stanici, prugom kroz ulicu Hamze Hume i odvojkom pruge za remizu tramvaja. Od Baščaršije do Ilidže tramvajska pruga je u vidu kružnog toka, s odvajanjem kraka prema Željezničkoj stanici i kraka kroz ulicu Hamze Hume.

Izglasana je i odluka o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo sa Odlukom o izvršavanju Izmjena i dopuna Finansijskog plana ove ustanove za 2019. godinu.

Zastupnici su usvojili Odluku kojom se Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo daje saglasnost da može pristupiti potpisivanju ugovora imovinsko-pravne prirode.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.