Petak, 19.08.2022.
Pobjednici "Šlaufijade"

Šlaufijada se vratila u Mostar, pobjedu odnijeli Farik Repiša i Nidal Efica

Čuvena "Šlaufijada", spuštanje šlaufom niz rijeku Neretvu, nakon više od deset godina ponovo se vratila u Mostar, a u tom starom običaju sudjelovalo je 11 ekipa.

Utrka je započela ispod mosta Bunur, a završila ispod Starog mosta, a prva tri mjesta nagrađena su i novčanom nagradom od 100, 70 i 50 KM.

Svaka ekipa morala je imati dva člana koji su utrku trebali početi i završiti na šlaufu, a najviše se ocjenjivala brzina.

VEZANI TEKST - Mostarci otkazali pozivnicu Stanivukoviću za skokove sa Starog Mosta

Prvo mjesto osvojila je ekipa "Caffe bar Forza", koju su činili Farik Repeša i Nidal Efica, drugo mjesto osvojio je "Zip line Stari most", odnosno Amar Škoro i Armin Karalić, a treće mjesto ekipa "K King design", koju su činili Harun Bajgorić i Enel Tiro.

Svaka ekipa mogla je birati hoće li plivati ili gurati šlauf, a za upravljanje bilo je dozvoljeno koristiti noge, ruke i papuče.

- Start je bio malo teži, hvatali smo brzake i oni su nas na kraju izvukli. Pomagali smo se rukama i papučama i sve u svemu bilo je super - kazao je jedan od pobjednika Farik Repiša.

Naveo je kako se nisu posebno pripremali te da im nije bio cilj nagrada već druženje i zabava.

- Utrka se prelamala "na trokutu" na plaži u Cernici jer su neki tu zaglavili. Drago mi je što su baš mladi momci pobijedili - kazao je organizator te manifestacije uime Kluba skakača u vodu "Mostari" Ermin Zukanović i dodao kako je cilj svega vraćanje djece na Neretvu jer će se, ako se to ne dogodi, tradicija ugasiti.

Ponovio je da je Šlaufijada stari običaj, igra dječaka. Znači kupaće, papuče i šlauf- unutrašnja guma od bagera, kamiona ili od malog auta, nema vesla, već se stave papuče na ruke i utrkuje se tko će prije stići.

- I inače se uvijek spuštamo Neretvom i drago nam je što se vraća ova tradicija - naglasio je Armin Karalić čija je ekipa osvojila drugo.

Organizator "Šlaufijade 2021." je Klub skakača u vodu "Mostari".

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh