VEZANI TEKST - Protiv SDP-ovog kandidata za ministra policije FBiH Almina Hopovca podignuta optužnica

Stojanovićevo ustavno pravo je da odluči tako, ali u njegovoj partiji, SDP-u, ne shvataju da je Stojanović u ovom slučaju njima šef, a ne obrnuto, pa od jučer vrše pritisak na njega. 

Otkako su mediji objavili da je Stojanović protiv tog imenovanja, nagađa se šta su razlozi. Tako ima i teorija da se zapravo radi o unutarstranačkom sukobu u SDP-u.

Neki su se, prigodno, sjetili i izjave NiP-ovca Aljoše Čampare o "kurbanu" koji će blokirati imenovanje nove vlade. Da se ne radi o blokadi, već o ustavnom pravu čelnika Federacije, to je odavno jasno. U ovom slučaju taj "kurban", kako je Čampara nazivao potpredsjednika FBiH iz SDA, je neko iz "Trojke". 

 

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić već je "progutao žabu" ili "gorku pilulu", kako to vole reći u "Trojki", svaki put kada pristanu na neko imenovanje zbog kojeg ih javnost kritizira.

Tako su gutali "gorke pilule" kada je u pitanju imenovanje Marinka Čavare u Kolegij Zastupničkog doma BiH, kada je u pitanju imenovanje Nenada Nešića za ministra sigurnosti, najavili su "gutanje žaba" kada je u pitanju izbor HDZ-ovog Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Nikšić je sporio izbor NES-ovog Anela Kljake za ministra trgovine u novoj entitetskoj vladi i tražio od te stranke da promijeni svoju odluku, ali nakon beskompromisnog ne od čelnika NES-a iz Krajine, Nikšiću je trebao samo jedan dan da to "proguta". 

VEZANI TEKST - Nikšić o NES-ovom Kljaki: Moramo sada progutati to, pa ćemo u hodu rješavati

Pritisci na Igora Stojanovića, bez obzira da li su mu Vlaisavljević i drugi sporni zbog ranijih kontroverznih izjava ili optužnica i sumnji na krivična djela, kako je i sam rekao, ili je posrijedi unutarstranački sukob, ne prestaju od jučer. Stojanović je uputio i pismo Nikšiću, te lideru HDZ-a Draganu Čoviću i lideru NES-a Nerminu Ogreševiću u kojem je tražio da provjere sporne kadrove koje su predložili za ministre. Ime Sanje Vlaisavljević nije jedino sporno. Osim Kljake koji je bio sporan Nikšiću i SBB-u, čiji je Kljako bio član, pa preko noći prestao biti sporan, tu su još i neki kadrovi iz SDP-a. Almin Hopovac, kandidat za ministra unutrašnjih poslova, je pod optužnicom Tužilaštva Unsko-sanskog kantona. 

Šef stranke Nikšić, Stojanoviću je uzvratio da funkcioneri SDP-a trebaju poštovati odluke organa stranke. Iznad odluka organa partije i partijskog suda je Ustav Federacije BiH, a on kaže da Stojanović ima potpuno pravo na ono što trenutno radi. Uostalom, na Ustav FBiH je sve vrijeme javnost podsjećao i drugi potpredsjednik FBiH, SDA-ov Refik Lendo. 

VEZANI TEKST - Stojanović pisao Nikšiću, Čoviću i Ogreševiću: Provjerite sporne kadrove koje ste predložili

No ono što je indikativno je izjava Dragana Čovića. 

- Ne očekujem bilo kakve probleme, mislim da će gospodin Stojanović, kao jedan od potpredsjednika, u ponedjeljak dati saglasnost - kazao je Čović, što se osim jasnog stava da prijedlog za ministricu kulture neće povući, može tumačiti i kao pritisak ili ultimatum Stojanoviću. 

Igor Stojanović, ukoliko ustraje u svojoj odluci i ne "proguta žabe" i "gorke pilule", najbolje će dokazati da su ustavi i zakoni iznad volje stranačkih lidera i drugih centara moći izvan institucija. Bit će to čin vrijedan poštovanja. U suprotnom, bit će to još jedna kratka bura u partijskoj žabokrečini.