open-navfaktor-logo
search
Nastavljeno suđenje
Slučaj Memić: Šta je radnik na recepciji vidio na snimcima s hotela Crystal
Saslušanjem četiri svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu Memić. 
10.02.2022. u 14:59
get url
text

Kao prvi svjedok danas se pojavio Elmedin Konaković, pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo, koji je, zajedno sa Mirhanom Bešlijom koji je svjedočio na prošlom ročištu, bio angažovan na izuzimanju snimaka videonadzora iz hotela Crystal na Ilidži. 

Konaković, koji je u kritično vrijeme radio u Odsjeku za krvne i seksualne delikte, kazao je da je njegov prvi posao u vezi s ovim slučajem bio 16. ili17. februara 2016. godine, kada je poslan u kuću Muriza Memića da, po usmenom nalogu tužioca, izuzme Dženanov telefon, što je on i učinio. Telefon je, kako je danas kazao, nakon izuzimanja, uz službenu zabilješku, predao ili Saneli Hasanbegović ili Edinu Grabovici (koji su bili vodeći istražitelji na ovom slučaju). Kasnije je, kako je naveo, čuo da je telefon poslan u FUP na vještačenje. 

Izuzimanje snimaka iz hotela Crystal i nestanak struje

Dalje je naveo da je iz depeša bio upoznat da na ovom slučaju radi Jedinica za saobraćajne istrage, a da je na jednom od jutarnjih sastanaka od nadređenog Nurije Mehića saznao da je slučaj prebačen njima. Kazao je da su pri dobijanju predmeta u rad već bili upoznati s informacijama da su Alisa i Dženan dobijali prijetnje od njenog bivšeg momka Mirze Ploskića.

Kako je dalje naveo, 19. februara su Ploskić i njegova dvojica prijatelja pozvani u MUP i on se pripremao za njihovo saslušanje. Međutim, u međuvremenu ga je pozvao Mehić i kazao mu da sa Bešlijom ide izuzeti videonadzor sa tri objekta na Ilidži. Kazao je da mu je on tom prilikom dao tri zahtjeva MUP-a KS i rekao da je to tužilac usmeno odobrio. Također je naveo da su mu ti zahtjevi "uvijek bili čudni", te objasnio da se nije radilo o naredbama suda, već zahtjevima MUP-a KS, koje je potpisivao načelnik krim-policije Džafer Hrvat. Na zahtjevu je, kako je naveo, pisalo da se treba izuzeti snimak od 8. februara, za period od 21.30 do 23 sata. 

VEZANI TEKST - Šta su u sudnici ispričali ljekari koji su zbrinuli Dženana i Alisu i policajci kojima je "nestao" videonadzor

Rekao je i da su, osim Mehića, bili prisutni i policajci Emir Mehmedagić i Admir Šalaka, koji su mu kazali da su oni ranije utvrdili postojanje snimaka i kazali na čemu je fokus. Prenijeli su mu da se na jednoj od kamera s Crystala vidi vozilo koje se kreće iz pravca mjesta događaja ka hotelu, da je snimak loš i da se proba to izoštriti.

Dalje je ispričao da su prvo skidali snimak s pizzerije Ilidžis, koji je bio jako loš i da je Bešlija uspio izvući samo nekoliko fotografija, potom su skinuli snimak s objekta Fizijatrije, nakon čega su otišli u hotel Crystal. Tamo ih je na recepciji dočekao Muamer Ožegović, koji je, kako je naveo, bio ljubazan i susretljiv, kontaktirao nekog od nadređenih i prenio im informaciju da nema nikakvih problema da obave to zbog čega su došli.

Rekao je da misli da je bilo 16 kamera, da su njih zanimale četiri vanjske, te da je fokus bio na onoj koja je snimala ulicu koja od Velike aleje ide pored pizzerije Ildžis, zatim pored hotela Crystal i dalje izlazi na ulicu koja ide pored obale Željeznice. 

Ponovio je ono što je na prošlom ročištu ispričao Bešlija, odnosno da je on unio parametre, utvrdio postojanje snimaka i krenuo sa skidanjem kada je nestalo struje. 

Rekao je da je Ožegović zvao nekoga i da im je prenesena informacija da je prilikom izvođenja radova kod hotela Austrija presječen kabl i da je cijeli kompleks ostao bez struje. 

Rekao je i da je prilikom izlaska iz hotela vidio bager i da su u toku neki radovi, ali da on nije prilazio do hotela Austrija niti utvrđivao je li kabl presječen. 

Muriz i Arijana Memić

Kazo je da su se on i Bešlija zadržali još neko vrijeme, a potom zamolili Ožegovića da ih obavijesti kada dođe struja i otišli obavljati druge zadatke. Nakon možda sat, sat i po, ponovo su navratili, ali, kako je kazao, struja još nije bila došla. Kazao je i da je rekao Ožegoviću da niko ne dira sistem videonadzora dok oni ne dođu i da mu javi kada dođe struja.

Nakon što se vratio u prostorije MUP-a KS o tome je izvijestio nadređenog Mehića, a tome je, kako je naveo, prisustvovao i tužilac Meris Ćato. Tada ga je, kako je dalje naveo, Mehić poslao da dovrši krim-obradu Mirze Ploskića, kojeg je dotad salušavao Grabovica, te da je on to i učinio i da je to trajalo do duboko u noć, a da su već ušli u 20. februar (subota) kada je predao Ploskića u prostorije za zadržavanje koje je policija prethodno ozvučila. Nakon toga je otišao kući jer im je, kako je naveo, rečeno da u 7.30 budu na poslu jer su trebali Ploskića i njegove prijatelje sprovesti u tužilaštvo. 

Kada je u ponedjeljak došao na posao, ponovo je sa Bešlijom upućen u Crystal i tada je sa njima bio i policajac Muamer Hodžić. Kazao je da su opet na recepciji zatekli Ožegovića, kao i da ga on u međuvremenu nije zvao da ga obavijesti o dolasku struje. Kada ga je pitao zašto ga nije zvao, on mu je kazao da za vrijeme dok je on bio na poslu struja nije ni došla.

Bešlija je ponovo prišao sistemu videonadzora, ali ga je ubrzo zovnuo i rekao mu da "nešto nije uredu", da mu izgleda da je neko nešto dirao i obrisao snimke, te da moraju izuzeti centralnu jedinicu.

On je, kako je kazao, nakon što nije uspio dobiti Mehića na telefon, pozvao Olgu Vukša, koja ga je obično mijenjala, i od nje tražio da im osigura usmenu naredbu tužioca za izuzimanje, što je ona i učinila, te da su to i učinili. Potvrdu o izuzimanju potpisao im je Muamer Budnjo, koji je bio direktor hotela, a kojeg je u međuvremenu pozvao Ožegović. Svjedok je rekao da ništa nije bilo neobično, a da ih je Budnjo samo pitao da li će to trajati dugo jer mu je potreban videonadzor u hotelu.

Također je naveo da je od Ožegovića dobio informacije da su videonadzoru mogli pristupiti četiri radnika recepcija, dva konobara i Muamer Budnjo i da je on o tome u MUP-u sačinio službenu zabilješku, koja je proslijeđena Tužilaštvu. Dalje je kazao da je čuo da je obavljeno vještačenje u MUP-u KS i utvrđeno da su snimci namjerno brisani, ali da on u tom dijelu posla nije učestvovao. Također je čuo da su pozivani uposlenici hotela i uzimane su im izjave na te okolnosti.

On lično je, kako je kazao, pronašao firmu koja je obavljala građevinske radove i saslušao bageristu, ali se danas nije mogao sjetiti šta je on naveo u iskazu. Također je kazao i da je on ispitao dr. Aliju Čelju, koji je u to vrijeme bio teško bolestan i da je doslovno prenio njegovu izjavu. Rekao je da mu je on potvrdio da je Dženanovom ocu Murizu rekao da povreda koju je imao Dženan nije nastala u saobraćajnoj nesreći. 

Hapšenje Ljube Seferovića i njegovo priznanje ubistva

U jednom momentu su, kako je dalje ispričao, radili na utvrđivanju čiji je kombi koji se pojavio na snimcima i da su trebali utvrditi da li se to vozilo moglo naći na mjestu događaja u kritično vrijeme. Tada je, kako je kazao, već bio formiran tim od više ljudi koji su radili na tom slučaju, i svako su jutro imali sastanke i na jednom od njih je čuo da je vozilom upravljao Ljubo Seferović. Dalje je naveo da su znali da mu otac živi na Ilidži i da su trebali vidjeti da li se može naći da se s njim obavi razgovor. Također je kazao da su imali informaciju da je on u Banjoj Luci i da su slali depešu u Banju Luku da se traži Seferović. 

U međuvremenu je Seferović pronađen u Vogošći i priveden u policiju i koliko mu je poznato odveden u prostorije za zadržavanje. Sutradan, kako je ispričao, on je dobio zadatak da izuzme Seferovićev kombi i s vještakom ode kako bi on izuzeo uzorke boje kombija, a da ga je kada se vratio dočekao neko od kolega i rekao mu da je Seferović priznao da je ubio Dženana Memića. Dalje su, kako je ispričao, uzimali izjave od Seferovića i članova njegove porodice koji su tada bili privedeni, a iz Tužilaštva je došlo pet tužilaca koji su bili prisutni prilikom ispitivanja svakog od njih. Isti dan je protiv Seferovića podnesen izvještaj za ubistvo, a za ostale za pomaganje. 

Sve dalje radnje, kako je naveo, išle su po nalogu tužilaca. Seferovići su smješteni u pritvor, a oko mjesec nakon pojavila se priča da optužnica za ubistvo nije potvrđena, a da im istječe pritvor. Tada im je, kako je kazao, Mehmedagić prenio naređenje od Mehića da idu pred pritvorsku jedinicu i da čim budu pušteni da se uhapse za saobraćajnu nesreću i da su oni tako i uradili.

Rekao je da on nije bio prisutan kad je sačinjavan izvještaj za saobraćajnu nesreću, ali da mu je rečeno da nisu znali da otkucaju izvještaj za saobraćajnu nesreću i da su zvali Hasana Dupovca da pomogne. Rekao je i da se Olga Vukša tada pobunila i demonstrativno napustila kancelariju kazavši da "to nikad neće proći", da je on sustigao i rekao joj: "Svaka ti čast kad imaš petlje tako iznijeti svoj stav". 

Odgovarajući na pitanja Kadrije Kolića, advokata Jospia Barića, svjedok je potvrdio njegovu tvrdnju da policajac o svakoj svojoj radnji sačinjava službenu zabilješku, da i ukoliko se radi o različitim saznanjima svaku službenu zabilješku dostavlja pretpostavljenom ili tužiocu, te ukoliko postoje eventualne razlike, one se provjeravaju u daljem postupku. 

Na pitanja Selmana Zijadića, advokata Muamera Ožegovića, ponovio je da nisu imali naredbu za izuzimanje snimaka i potvrdio da su gotovo svi izuzimani po usmenoj naredbi. Potvrdio je da nakon nestanka struje nisu osigurali lice mjesta, a da on nije zvao Ožegovića. Na pitanje sudije Branka Perića kad je završila smjena Muamera Ožegovića odgovorio je da je to bilo u 15 sati, a upitan kad je Ožegović ponovo došao na posao, rekao je da su ga zatekli u ponedjeljak ponovo u prvoj smjeni. 

Advokat Hasana Dupovca Ermin Gačanović pitao je svjedoka je li tačno da kada su on i Bešlija došli da skinu videonadzor to je bilo dan-dva ili tri nakon što su Mehmedagić i Šalaka utvrdili da postoji snimak i da je on i dalje bio tu kada su došli da ga skinu, na što je svjedok odgovorio potvrdno.

Dupovac je pitao daje li svjedok mogućnost da je on, po naredbi Suda, sa kolegom izuzimao videonadzor iz kuće Šerifa Konjevića, na što je svjedok kazao da ostavlja tu mogućnost i da misli da je policajac Haris Imamović izuzeo taj snimak. Na pitanje tužioca kad je to bilo, rekao je da "misli da je to bilo dosta kasnije".

Hasan Dupovac s advokatom Erminom Gačanovićem

Kada je u pitanju snimak s kuvajtske rezidencije kazao je da to nisu oni izuzimali i "da misli da je to Sanela Hasanbegović". 

Zašto je recepcioner pregledao snimke?

Nakon Konakovića, kao svjedok je saslušan Tarik Šećibović, koji je u kritično vrijeme, kao i Ožegović, radio na recepciji hotla Crystal.

Šećibović je danas, govoreći o sistemu videonadzora u Crystalu, rekao da su mu pristup imali svi uposlenici "koji su tu mogli prići". 

VEZANI TEKST - Snimak iz sudnice: Pogledajte svjedočenje recepcionera iz hotela Crystal u slučaju "Memić"

On je rekao da je jednom prilikom došao na posao i pored računara zapazio žuti stiker na kojem je pisalo "pregledati (ili skinuti) snimak od...do...", da je bio datum i vrijeme, ali se danas nije mogao konkretno sjetiti koji datum i koje vrijeme je pisalo. Na stikeru je tada prepoznao rukopis Muamera Ožegovića, koji je njemu bio nadređeni.

Kazao je da je mislio da je to "nešto za njega", te da je zbog toga pregledao snimak. Kazao je da je prilikom pregledanja snimka primijetio neki terenac, tačnije obrise po kojima je zaključio da je terenac jer je snimak bio lošeg kvaliteta, koji je stao kod hotela Hercegovina sa sva četiri upaljena žmigavca. Također je kazao da je vidio dvije siluete i policijsko auto s rotacijama. Nije se mogao precizno sjetiti, ali misli da je policijsko vozilo naišlo nakon tog terenca. Rekao je i da je na to zaboravio dok nisu došli iz MUP-a da ga vode da daje izjavu. Misli da je to bilo sedam do 15 dana poslije. Rekao je da ne sjeća kome je ujutro predao smjenu. 

Odgovarajući na pitanja tužioca, rekao je da je "pregledao svaku kameru pomalo", da je ubrzavao snimke kako bi ih "preletio", ali da nije nikad ništa brisao niti zna kako se to radi. Kazo je da on samo zna pustiti, premotati naprijed i nazad, da mu je tako pokazano. 

Na pitanje advokata Selmana Zijadića zbog čega se prepao da bi se taj stiker, odnosno snimak mogao odnositi na njega, kazao je da je mislio da je možda on na snimcima kako ide u kuhinju, donosi da jede, puši cigaru ili leži, a što im je, kako je naveo, bilo zabranjeno na recepciji. Rekao je da je snimke gledao "možda pet minuta" i da je sve "preletio". Također je kazao da je "nakon što je vidio da nema njega, shvatio da se možda radi o ovom slučaju jer je o tome već bio čuo iz medija". 

Advokati Selman Zijadić i Edin Šećerbegović

Također je kazao da je stiker tu stajao dugo, dan ili dva, da su ga mogli vidjeti i ostali, a da ni sa kim o tome nije razgovarao, kao i da je stiker nakon toga i dalje ostao tu. Upitan da li zna ko je obrisao snimak, kazao je da ne zna. Rekao je da se sjeća da je nestajalo struje jer je bagerom zakačen kabl kod Austrije i Bosne, gdje su se odvijali radovi.

Na pitanja sutkinje Džemile Begović rekao je da "ne bi rekao da su dvije siluete koje prolaze povezane sa terencem". Rekao je i da misli da je prvo bio terenac, kasnije siluete, dok za policijsko vozilo nije znao reći da li se pojavljuje prije ili poslije. 

Sutkinja ga je pitala zbog čega koristi termin "ubistvo Dženana Memića", odnosno na osnovu čega cijeni da se radi o ubistvu, na što je on kazao da je "čuo da je djelo prekvalifikovano u ubistvo". Dodao je da on na osnovu snimaka kao običan građanin, odnosno laik, "ništa nije mogao zaključiti što bi mu moglo biti interesantno", te još jednom kazao da je snimak bi loše rezolucije i da je bilo mračno.

Nakon Šećibovića svjedočio je Sanjin Ćorić, koji je također bio recepcioner u hotelu. On je također kazao da je nakon nestanka snimaka, pozivan u MUP, gdje je saslušan i poligrafisan. Rekao je da je od Ožegovića i drugih kolega saznao da su dolazili iz policije da izuzmu snimak, da je nestalo struje i da nisu uspjeli. Kao i Šećibović, kazao je da je znao samo pregledati videonadzor, prebacivati s kamere na kameru, a da ništa složenije oko toga ne zna.

Rekao je da nije nikad brisao snimke, niti mu je to bilo potrebno za posao koji je radio. Rekao je da najviše znanja oko videonadzora od njih imao Ožegović i da to zaključuje po tome što mu je on nekad pokazivao neke snimke krađe u hotelu, a ti snimci su "bili u nekom folderu". Rekao je i da mu nikad nije rečeno ni od koga da nešto treba osigurati, odnosno sačuvati niti da nešto treba skinuti, kao ni da nekog obavijesti kada dođe struja. 

Odgovarajući na pitanja advokata Zijadića rekao je da on lično nije izbrisao snimke, da ne zna ko je, a da zna da bi to rekao odmah. Na pitanje sudije Branka Perića ko je imao pristup videonadzoru, rekao je da su imali svi radnici u toku te smjene, a da ne zna da li je neko imao neki remote pristup (pristup računaru sa druge lokacije, op. a.). 

Aida Hanjalić, također nekadašnja recepcionerka u Crystalu, rekla je da su svi imali pristup videonadzoru "jer je to bilo na pultu na recepciji". 

Ona je ispričala da je jednom prilikom došla u drugu smjenu i zatekla Muamera kako priča sa dvije osobe, da je stajala sa strane i nije se uključivala u razgovor i čekala da preuzme smjenu. Rekla je da joj je kasnije Muamer rekao da su to bili policajci koji su došli po videonadzor. Rekla je da se on nije dugo zadržao, nakon što je ona preuzela smjenu, kao i da u objektu nije bilo struje. Nije se mogla sjetiti kad je struja došla, niti da li joj je Muamer tražio da ga obavijesti kad se to desi.

Također je kazala da je znala samo namjestiti koliko kamera se gleda, te premotavati naprijed ili nazad. 

Rekla je da videonadzor nije bio zaključan, da su mu mogli pristupiti svi, te da ona nije obrisala snimke.

Suđenje će biti nastavljeno u sljedeći četvrtak, za kada je planirano saslušanje još četiri svjedoka, od čega su tri pod mjerama zaštite. 

Nakon današnjeg ročišta, Muriz Memić, otac Dženana Memića, javno se izvinio policajcu Konakoviću jer su ga, kako je kazao, "ranije prozivali, a on možda nije imao priliku da kaže ono što je danas rekao u sudnici" i na čemu mu se zahvalio.

Ostatak izjave pogledajte na videosnimku. 


Memićev pravni zastupnik Ifet Feraget kazao je da još nisu imali sastanak sa vršiocem dužnosti glavnog tužioca Milankom Kajganićem, te da ovih dan očekuje poziv od njegovih saradnika.

- Molili smo sastanak na kojem bi bili gospodin Memić, gospodin Davor Dragičević i ja, sa vrlo konkretnim upitima. Zadovoljni smo radom tužilaštva, ali se taj posao svakim danom čini sve kompleksnijim i složenijim - kazao je Feraget, te dodao da su i danas čuli neke informacije za koje do danas nisu znali, zahvaljujući svjedočenju policajca Elmedina Konakovića.

Ostatak izjave pogledajte na videosnimku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.