open-navfaktor-logo
search
Misija pružanja pomoći
Spasioci iz Kantona Sarajevo i Brčko distrikta večeras otišli ka Turskoj
Druga grupa dobrovoljaca, spasilaca Gorske službe spašavanja Kantona Sarajevo, večeras je sa sarajevskog aerodroma otputovala za Tursku. Večeras je otputovalo i deset pripadnika Odsjeka civilne zaštite Odjeljenja za javnu sigurnost i Crvenog krsta Brčko distrikta BiH u misiju pružanja pomoći područjima koja su pogođenim zemljotresom na jugu Turske i Sirije.
08.02.2023. u 20:26
get url
text
Pripadnici GSS-a Kantona Sarajevo

Spasioce su sa sarajevskog aerodroma ispratili ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić i ambasador Turske u BiH Sadıkom Babur Girgin.

- I oni će zajedno sa svojim prethodnicima dati svoj maksimum kako bi spasili što više ljudskih života koji su ugroženi razornim zemljotresima, a koji su prije dva dana pogodili Tursku i Siriju. U isto vrijeme, i ova aktivnost provodi se u skladu sa Zaključkom Vlade KS koja je na sjednici održanoj ponedjeljak, 6. februara, izrazila spremnost za slanje pripadnika Gorske službe spašavanja obučenih i certificiranih za spašavanje iz ruševina. Podsjećamo da je tada, pored pripadnika GSS KS, na raspolaganje stavljeno i pet medicinskih timova iz JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć sa kardiomobilima, kao i pet timova medicinske pomoći iz Opće bolnice - saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Spasioce je iz Brčkog ispratio gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić.

Osim toga, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na sjednici donijela odluku o izdvajanju novčane pomoći iz sredstava rezervi u iznosu od 50.000 KM koja će se posredstvom Crvenog krsta distribuirati i staviti na raspolaganje područjima pogođenim potresom.

Kadrić je podsjetio na veliku podršku spasilačke ekipe iz Turske koju je Distrikt dobio tokom poplava koje su pogodile ovo područje 2014.godine, dodavši kako je odlazak brčanskih spasitelja u Tursku vid uzajamne podrške, kao i civilizacijska obaveza.

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Bogdan Bratić napomenuo je da se radi o samoodrživoj ekipi spasitelja.

- Tim koji šaljemo je samoodrživ, to znači da su opremljeni šatorima, grijalicama, agregatima, medicinskom opremom, te materijalima za potrebe spašavanja ljudi iz ruševina - izjavio je Bratić.

- Mi smo ekipa od 10 spasitelja i svi smo obučeni za pronalaženje, potragu i spašavanje unesrećenih iz ruševina. Planirano je da na tom području ostanemo deset dana i zasigurno ćemo dati sve od sebe - istakao je Slaviša Lazendić, vođa tima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.