open-navfaktor-logo
search
Nastavljaju razgovore
Sporan ratni dug: Forto i Džindić bez dogovora o cijeni plina
Doneseni su zaključci da se u najkraćem roku napravi sastanak na nivou ministara finansija Vlade KS i Vlade FBiH, kako bi se razgovaralo o načinu zatvaranja duga prema Gazpromu
27.05.2019. u 14:57
get url
text

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto razgovarao je danas sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i predstavnicima BH-Gasa o najavama o poskupljenju plina.

- Nismo se složili oko većine stvari, ali ćemo nastaviti razgovarati. Kanton Sarajevo, kao najveći kupac plina, ne želi da bude talac visoke politike - rekao je premijer KS Edin Forto nakon sastanka o cijeni plina sa predstavnicima Federalne vlade i BH-Gasa.

Na sastanku je doneseno nekoliko zaključaka.

- Doneseni su zaključci da se u najkraćem roku napravi sastanak na nivou ministara finansija Vlade KS i Vlade FBiH, kako bi se razgovaralo o načinu zatvaranja duga prema Gazpromu, jer je to jedan od kamena spoticanja oko formiranja cijene za naše tržište. Drugi zaključak je da Federalna vlada neće podnijeti dio troška za poslovnu zajednicu i građane KS. Treći zaključak je da ćemo nastaviti razgovarati - istakao je Forto.

Ministar Džindić je pokušao obrazložiti zašto Federalna vlada neće subvencionirati plin.

- Vlada FBiH je od 2018. do 2019. po nižoj cijeni ponudila građanima plin, što je iznosilo 17 miliona KM. Dakle, od 1. janura 2018. postoje elementi za povećanje cijena od tri do pet posto - kazao je Džindić, dodavši da su tek sada odlučili povećati cijenu. 

Naveo je kako su predložili da idu sa samo jednom varijantom prema Vijeću ministara, da se uđe u jedan pregovor s Gaspromom kao jedinim dobavljačem.

Ministar je kazao i da Kanton Sarajevo može izaći lako iz pozicije u kojoj se nalazi tako što će otplatiti ratni dug, kako bi potom plin mogli uzimati od nekog drugog. 

- Da probamo napraviti konstrukciju da zatvorimo ratni dug, što je prepreka za bilo kakve razgovore o cijeni plina iz Rusije. U cijeni plina iz Rusije znatno učešće je upravo duga - pojasnio je Džindić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.