open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud
Šta je rekao sudski vještak u nastavku suđenja Edinu Arslanagiću i drugima
Direktnim ispitivanjem sudskog vještaka finansijske struke Borislava Dujkovića, s fokusom na poslovne odnose kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo i firme 'Rhea Express', danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Edinu Arslanagiću i drugima.
05.02.2020. u 19:21
get url
text

U fokusu ispitivanja tog vještaka nalazili su se poslovni aranžmani iz perioda 2010. i 2011. godine, koji se odnose na pružanje špediterskih, odnosno transportnih usluga, te okolnosti odabira spomenute firme, a u tom kontekstu i (ne)poštivanja Bosnalijekovih Procedura interne ocjene dobavljača od 12. jula 2004. godine.

Vještak je naveo kako je Rhea Express odabran, bez provedene propisane procedure, te da je to učinio ondašnji direktor Bosnalijekovog Sektora amrketinga inozemne prodaje Amar Arslanagić (nedostupan pravosudnim organima), iako se radi o firmi registriranoj za kurirske i trgovačke usluge, bez špediterskih referenci.

Istovremeno, detaljno je analizirao posredovanje spomenute firme, navodeći kako su usluge špedicije na taj način znatno poskupjele, te podsjećajući da su ranije cijene istih usluga u prosjeku bile niže za oko 50 posto od onih koje su plaćane Rhea Expressu.

Ove tvrdnje ilustrirao je podacima za 2010. godinu, prema kojima je Bosnalijek na ime špediterskih usluga spomenutoj firmi isplatio 1.219.842 KM, a da su stvarni troškovi prijevoza, odnosno špediterskih usluga iznosili 574.115 KM, tako da je razliku u cijeni tih usluga od 645.727 KM prisvojila firma Rhea Express za koji iznos je oštećen Bosnalijek.

Slična situacija se ponavlja i u narednoj 2011. godini, početkom koje je Bosnalijek s firmom Rhea Express zaključio okvirni ugovor.

Prema nalazu vještaka, u 2011. godini po osnovu špediterskih usluga spomenutoj firmi isplaćeno je 1.872.440 KM, dok je procijenjena stvarna cijena tih usluga iznosila 947.204 KM, iz čega proizilazi da je Rhea Express prisvojio/ostvario korist od 925.236 KM, a za koji iznos je, istovremeno, oštećen Bosnalijek.

Zaključak vještaka je da su posredovanjem spomenute firme troškovi/cijena usluga špedicije/prijevoza Bosnalijekovih proizvoda u zemlje bivšeg SSSR-a porasli za oko 112 posto u 2010., te za oko 97 posto u 2011. godini, odnosno da je ukupna šteta za Bosnalijek, nastala usljed spomenutih aranžmana toku dvije godine, iznosila više od 1,5 miliona KM.  

Ostatak direktnog ispitivanja vještaka Dujkovića odnosio se na popust (rabat) za 'specijalne kupce' Bosnalijekovih apartmana u Babinom Dolu na Bijelašnici, koji se kretao od 14 do 30 posto na cijenu, a što je izraženo u novcu iznosilo ukupno 1.147.496 KM.

Vještak je, također, govorio o pozajmici od milion KM koju je, bez kamate i bilo kakvih garancija, firma Brštanica dodijelila Vedadu Arslanagiću (sin prvooptuženog), te činjenicu otpisa 239.143 KM ostatka duga koji mu je ta firma 'oprostila' u procesu likvidacije.

U nastavku direktnog ispitivanja vještak je analizirao poslovni odnos Bosnalike i Firmi 'Lama' i 'Lama-Komerc'.

Odbrana je uputila niz primjedbi i prigovora na nalaz vještaka, pozivajući se na (ne)zakonitost dokaza, te osporavajući relevantnost dijelova nalaza, kao i zbog, kako su naveli, vještačenja izvan okvira naredbe Tužilaštva i uopće optužnoga akta.            

Optužnica u ovom predmetu, pored Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi - Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Konkretno, akteri ovog slučaja terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovnim aranžmanima Bosnalijeka u inkriminiranom periodu.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. februara za kada je planirano iznošenje zaključnog mišljenja vještaka Dujkovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.