open-navfaktor-logo
search
Ekonomsko prestrojavanje
Šta je s aranžmanom s MMF-om od 1,5 milijardi KM, zašto se entiteti zadužuju, koja je uloga izbora 2022.
Krajem prošle godine rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell rekao je nakon neuspješnih pregovora da će BiH sljedeću priliku imati tek na proljeće 2021.
02.05.2021. u 08:16
get url
text

VEZANI TEKST - Tegeltija: U kratkom periodu teško do kompromisa o aranžmanu s MMF-om

Pojasnio je tada da MMF ima obavezu da početkom 2021. napiše redovni godišnji izvještaj o stanju ekonomije u BiH, što je obaveza kroz koju prolaze sve zemlje članice.

Također, Jewell je tada naglasio da kompletiranje izvještaja traje nekoliko mjeseci i tek se po njegovom okončanju mogu nastaviti pregovori s BiH za kreditni aranžman vrijedan 1,5 milijardi KM. Podsjetimo, do dogovara nije došlo zato što predstavnici RS-a nisu pristali da određene nadležnosti pređu sa entiteta na državu, što je bio jedan od zahtjeva MMF-a. 

Prof. dr. Željko Šain: Entitetima je novac nasušno potreban da premoste kritičan period

U srijedu je održana sjednica Fiskalnog vijeća BiH s Misijom MMF-a u BiH što predstavlja nastavak razgovora proljetnog zasjedanja Svjetske banke i MMF-a. Do eventaulne realizacije dogovora entiteti su pronašli barem privremeni način da začepe budžetske rupe.

VEZANI TEKST - Šta to krije Dodik: Službenici u Vladi RS-a natjerani da potpišu izjavu o tajnosti emisije obveznica

Tako se u proteklih sedam dana Republika Srpska zadužila za najmanje 300 miliona eura sa kamatom od 4,75 posto prodavši obveznice na Londonskoj berzi. S druge strane, Federacija BiH se zadužila (kamatna stopa jedan posto) za oko 30 miliona KM emisijom obveznica koja je obavljena putem Sarajevske berze.

Znači li to da neće ni biti novog aranžamana s MMF-om? Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, smatra da će se pregovori nastaviti.

- Entitetska zaduženja ne znače odstupanje od mogućnosti dogovora sa MMF-om. Jednostavno, entitetima je novac nasušno potreban da premoste kritičan period.

Sve ovo treba gledati u širem kontekstu. Sljedeća godina je izborna, već imamo na sceni obrise predizborne kampanje i vlast ne želi doći u situaciju da počne gubiti glasače - objašnjava prof. dr. Šain.

VEZANI TEKST - Čičić: Vlada FBiH se dobro snalazila u datim uslovima, kredit MMF-a itekako potreban

Prema njegovim riječima, uskoro treba očekivati nastavak pregovora s MMF-om.

- Kada bi BiH, tako da kažem, i "ohladila" od tog aranžmana, MMF ne bi. I njima je stalo da dođe do tog dogovora, ali se mora znati da je BiH u podređenom položaju u tim pregovorima.

Nastavit će se pregovori, nema nikakve sumnje. Ne isključujem da će zbog njih biti i svojevrsnih pritisaka na bh. zvaničnike. I, naravno, MMF će i dalje imati određene uvjete koje podrazumijevaju i reforme jer je to njihova uobičajena praksa - ističe Šain.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.