open-navfaktor-logo
search
Sibir
Stanari se smrzavaju na minus 20: Popucale cijevi od grijanja, zaledili podovi, zidovi...
Gradske vlasti i ministarstvo odbrane "prebacuju lopticu" jedni drugima, a stanari su prepušteni sami sebi
20.01.2020. u 12:52
get url
text

Zima je donijela velike probleme za stanovnike jedne zgrade u ruskom gradu Irkutsku, u Sibiru. Cijelu zgradu, izvana i iznutra, okovao je led nakon što su popucale cijevi na svim spratovima. Stanari su ogorčeni jer institucije prebacuju odgovornost, a oni su zaglavljeni u zamrznutoj zgradi na minus 20 stepeni. Tu preživljavaju četiri porodice dok jedva čekaju preseljenje. Nisu dobili ni odštetu da bi platili račune, a u hitnim slučajevima sve su kvarove popravljali sami.

Zgrada je nekad služila kao dom za polaznike vojne škole za vazduhoplovstvo, ali su je oni napustili prije više od 10 godina, te je tu ostalo samo pet porodica, koje su trajno uselile. No, pošto je pukla cijev za toplu vodu nastali su problemi za njih, jer se voda razlila po zidovima, podovima..., te zaledila. Gradske vlasti i ministarstvo odbrane "prebacuju lopticu" jedni drugima. Ministarstvo tvrdi da su zgradu prepisali na vladu Irkutska 2006. godine, ali vlast insistira na tome da je zemljište oko zgrade na kojem su cijevi i dalje vlasništvo ministarstva, prenose agencije.

Slučaj je preuzeo istražni odbor, te je guverneru naređeno da iseli porodice u roku mjesec. Dok procedura traje, porodice su prepuštene same sebi u zaleđenoj zgradi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.