open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Stiže aplikacija koja će znati kada vam je najbolje vrijeme za kafu
Jednom kad algoritam zna kako neko reagira na nedostatak sna i nedostatak kofeina, on stvara na hiljade prijedloga za najbolje vrijeme unosa kofein
27.12.2019. u 09:49
get url
text
Foto: Ilustracija

Ako ne možete bez kofeina, možda mislite kako je svako doba dana dobro vrijeme za ispijanje kafe, no nova istraživanja koju je provela američka vojska kaže kako nije svejedno kad se kofein unosi u organizam, pogotovo ako želimo da nas stvarno razbudi.

Istraživači iz vojske SAD-a razvili su algoritam koji svakom pojedincu daje preporuku kad da konzumira kofein, da bi i s manje kafe postigao maksimalni nivo budnosti. Istraživanje kaže kako je ovaj algoritam za 64 posto ljudima povećao nivo "budnosti i spremnosti" - i to bez da su konzumirali više kofeina nego inače.

Osim toga, istraživanja su pokazala i da se uz pomoć smišljenog rasporeda za uživanje u kafi i pravilnog doziranja potrošnja kofeina može smanjiti i do 65 posto, a da budnost pojedinca ostane na visokom nivou. Algoritam ovisi o sposobnosti preciznog predviđanja o tome kako pojedinac reagira na nedostatak sna i kako reagira na kofein, objasnio je koautor studije Jaques Reifman, naučnik američke vojske.

Da bi došli do ovih otkrića, istraživači su provodili "testove budnosti" kojima su utvrđivali koliko brzo ljudi ispunjavaju određene zadatke. Te su rezultate ubacili u algoritam koji je onda predvidio i kako manjak sna i kofeina utječu na budnost tokom cijelog dana.

- Jednom kad algoritam zna kako neko reagira na nedostatak sna i nedostatak kofeina, on stvara na hiljade prijedloga za najbolje vrijeme unosa kofeina - objasnio je Reifman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.