open-navfaktor-logo
search
Rukovodstvo FBiH
Stojanović i Bradara pozvali Lendu da odredi termin sastanka, žuri im se
Igor Stojanović (SDP) i Lidija Bradara (HDZ) koje je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, pored Refika Lende (SDA), izglasalo u rukovodstva Federacije sastali su se danas u Sarajevu i pozvali Lendu da se do 14 sati izjasni koji dan je za njega prihvatljiv da se dogovore ko će biti predsjednik Federacije BiH.
17.02.2023. u 11:19
get url
text

VEZANI TEKST - Stojanović o formiranju vlasti: Može li on biti predsjednik ako je Nikšić kandidat za premijera i šta bi rekli iz HDZ-a?

Bradara je Lendin nedolazak na današnji sastanak okarakterisala blokadom.

- Nemamo zakonski rok u kojem se trebamo dogovoriti oko predsjednika Federacije BiH. Ali po meni treba što prije preuzeti odgovornost i početi raditi. Insistiramo da Lendo do 14 sati kaže koji bi dan bio za njega prihvatljiv i idemo u formiranje Vlade. Ako se Lendo istinski borio za državu, treba da dođe na sastanak. Očigledno je da strukture SDA žele produžiti da u Vladi FBiH ostane Fadil Novalić - rekao je Stojanović.

Bradara je izrazila žaljenje što se Lendo nije pojavio na današnjem sastanku.

VEZANI TEKST - Šampion blokada sramotno optužuje SDA: Šta je sve Čović zaustavljao u BiH i FBiH

- Naše imenovanje je već potvrđeno u Parlamentu FBiH. To imenovanje je završeno na krilima pozitvne energije. Svjesni smo da građani FBiH nemaju vremena za čekanje. Procedure kažu kako se nas troje trebamo između sebe dogovoriti oko predsjednika FBiH.

Ako ne bude dogovora, o tome ćemo izvjestiti Zastupnički dom FBiH koji će onda odrediti ko će biti predsjednik. Jučer smo vidjeli nedostatak želje za kompromisom, neki to ne žele. Obustavili smo postupak, izborni materijal ne može otići CIK-u ako ne znaju ko je predsjednik FBiH. Neki su spremni blokirati FBiH, ovo je za mene klasična blokada. To nije korektno - kazala je danas u Sarajevu, između ostalog, Bradara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.