open-navfaktor-logo
search
Tokom praznika 
Stotine dronova pravi show na noćnom nebu u Dubaiju, izvedbe su spektakularne
Posljednjih godina Dubai je postavio brojne svjetske rekorde sa svojim impresivnim vatrometom. Kako bi zakoračili u 2023. godinu, vatromet i laserski show viđeni su širom Ujedinjenih Arapskih Emirata, uključujući i neboder Burj Khalifa, koji je imao za cilj da drži najveći laserski displej svih vremena.
07.01.2023. u 10:25
get url
text
Dronovi na nebu

Ali iluminacija iz zraka još nije završena. Grad svoje svečane spektakle podiže na potpuno novi nivo uz svjetlosnu predstavu s više od 500 dronova, piše CNN.

Na tome radi kompanija Skymagic koja se specijalizirala za svjetlosne showove zasnovane na dronovima. Ova kompanija u Dubaiju koordinira dva noćna showa koja se održavaju od 15. decembra do 29. januara na ostrvu Bluewaters, u blizini Dubai Marine.

Oba traju nekih pet minuta, sadrže 3D animacije i fokusirane su na temu Dubaija. Prvi prati dan u životu turista, počevši sa slikama koje predstavljaju međunarodni aerodrom u Dubaiju, koje se zatim spajaju u animacije ikona grada. Drugi daje gledaocima osjećaj Dubaija kao centra inovacija, s robotom koji ide na putovanje kako bi istražio grad u budućnosti.

Procjenjuje se da će više od pola miliona ljudi gledati kako dronovi obasjavaju nebo Dubaija tokom praznične sezone.

Dronovi bi također mogli biti zelena alternativa vatrometu koji može ispuštati otrovne metalne čestice u zrak i može uzrokovati štetne posljedice po zdravlje, kao i štetu okolišu.

- Ključna prednost je to što nema ostataka. Potpuno je održiv. Mislim da će u budućnosti sve više gradova širom svijeta koristiti dronove umjesto vatrometa - stava je Suhail Maitreya, projektni menadžer iz Skymagica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.