open-navfaktor-logo
search
Došla i Greta Thunberg
Stotine klimatskih aktivista stiglo u Glasgow uoči konferencije o budućnosti planete
Stotine ljudi došle su jučer u Glasgow kako bi izvršili pritisak na svjetske čelnike da djeluju na zaštiti klime dan uoči COP26, sastanka presudnog za budućnost planete.
31.10.2021. u 08:30
get url
text

Mnogi među njima stigli su propješačivši desetke kilometara, čime su označili početak skupova koji se održavaju u isto vrijeme kad i UN-ova konferencija o klimi što se 12. novembra završava u tom škotskom gradu.

Sinoć je mlada švedska aktivistica Greta Thunberg doputovala vozom u Glasgow pošto je dan ranije u Londonu sudjelovala na skupu mladih ekoloških aktivista protiv uloge finansijskih ustanova u klimatskoj krizi. Ikona pokreta "Petci za budućnost", oko koje su se mediji odmah okupili, nije dala nikakvu izjavu. Trebala je govoriti na hodu za klimu, piše Hina.

Demonstranti, pristigli iz Španije, Belgije i same Škotske, prije toga su prošetali centrom grada noseći transparente sa sloganima poput "Djelujmo sada", "Djela, a ne riječi" i "Stop fosilnoj energiji", na poziv grupe Gušenje pobune.

Više od stotinu čelnika, među kojima Amerikanac Joe Biden, Francuz Emmanuel Macron i Indijac Narendra Modi, trebaju sudjelovati na sastanku na vrhu.

Očekuje se i dolazak hiljada klimatskih aktivista iz cijeloga svijeta. Organizatori procjenjuju da će ih biti oko 100.000 na velikom skupu predviđenom u petak.

Škotska policija je saopćila da će oko 10.000 policajaca iz čitavog Ujedinjenog Kraljevstva biti razmješteno na ulicama Glasgowa svaki dan dok traje COP26, što je najveća operacija očuvanja reda dosad organizirana u Škotskoj.

Konferencija stranaka (COP26), koja će biti održana od 31. oktobra do 12. novembra u Glasgowu, je klimatska konferencija na kojoj će biti odlučeno kako ćemo živjeti u budućnosti.

Nazire se da ni razvijene zemlje, koje moraju predvoditi borbu za zaštitu okoliša, neće imati jedinstven odgovor. U fokusu će biti pitanje kako do 2030. godine rast globalne temperature zraka ograničiti do 1,5 stepeni Celzijusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.