open-navfaktor-logo
search
Istraga
Suzana Radanović nakon davanja izjave o smrti sina Davida: Nama borba tek predstoji
Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića, dala je izjavu kao svjedok u predmetu o ubistvu njenog sina, koji je državno Tužilaštvo ranije preuzelo.
05.07.2021. u 15:01
get url
text

Ona je, nakon davanja izjave, za medije kazala da je sretna što je dočekala ovaj dan.

- Sretna sam, ako tako mogu reći, što je došao ovaj dan da dajem izjavu u svojstvu svjedoka. Vidim da je Tužilaštvo spremno da vodi istragu o ubistvu mog sina. Čekali smo tri godine, ja sam rekla, ja sam u stanju čekati još tri godine ako treba, samo da slučaj bude riješen - kazala je Radanović.

Ona je rekla kako njenog sina ne može niko vratiti, ali ovim činom "želi spasiti svu drugu djecu i ljude koji bi mogli biti žrtve". Želja joj je da se cijeli postupak uradi temeljito i da svi koji su bili uključeni kako u slučaj ubistva njenog sina, tako i u slučaj ubistva Dženana Memića, pravno odgovaraju.

- Nama borba tek predstoji, mi smo se do sada borili da dođemo u ovu fazu, sad je sljedeća faza. Naš cilj je da se slučaj Davida mog i Murizovog Dženana nikad ne ponovi na način na koji su se desila ubistva - rekla je ona.

Ifet Feraget, njen pravni zastupnik, kazao je da je ovo prva izjava Davidove majke u svojstvu svjedoka, a da će se zbog kompleksnosti i težine slučaja ispitivanje ponoviti.

- Postupajuća tužiteljica je vrlo profesionalno je pristupila ovom problemu, dakle postupak ubistva Davida Dragičevića je vrlo kompleksan, kao i Dženana Memića. Radit će se istraga kako u dijelu koji se tiče odgovornih za sama ubistva, tako i za sve propuste koji su evidentni od strane MUP-a RS-a, Okružnog javnog tužilaštva, Republičkog tužilaštva RS-a - rekao je Feraget.

David Dragičević nestao je u noći sa 18. na 19. mart 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića.

Građani okupljeni oko neformalne grupe "Pravda za Davida" od tada su na ulicama Banje Luke tražili odgovore na pitanje ko je ubio Davida Dragičevića. Nakon što istraga nije rezultovala podizanjem optužnice, nju je nedavno preuzelo Državno tužilaštvo.

Radanović je kazala kako želi da stvori sigurnije okruženje i sistem za svu djecu te da jedan roditelj ne mora čekati i do pet godina kako bi se rasvijetlio slučaj ubistva.

- Niko neće vratiti mog Davida i Murizovog Dženana, ali će vjerovatno spasiti neku djecu, neke druge ljude, nek to bude naš amanet, da ostavimo iza naše djece, da ne bude više takvih slučajeva - rekla je ona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.