open-navfaktor-logo
search
Predsjednik USBiH
Tadić o obilježavanju neustavnog dana RS-a, ali i HE Buk Bijela: Možda smo zahtjev trebali odmah odbaciti
Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić govorio je o obilježavanju neustavnog dana RS-a, neprovođenju odluka ovog suda, predmetima vezanim za imovinu, ali i o zahtjevu koji se tiče gradnje hidroelektrane Buk Bijela.
13.01.2022. u 19:00
get url
text
Mato Tadić

Zahtjev za ocjenu ustavnosti izdavanja koncesija za gradnju hidroelektrana na Drini uputila su 24 zastupnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ovaj spor između Bosne i Hercegovine i entiteta RS nastao jer su institucije RS-a mimo institucija države donijele odluke o dodjeli koncesija u projektu izgradnje hidroelektrana na Drini, u kojem učestvuju susjedna Srbija i bh. entitet RS.

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH prolongirao donošenje privremene mjere: Zasad bez obustave gradnje Buk Bijele

Tadić je u razgovoru za N1 odgovorio i na pitanje o hidroelektrani Buk Bijela.

- Mi imamo predmet, zahtjev o ocjeni ustavnosti. Možda smo ga trebali odmah odbaciti. Ustavni sud je konstatovao da postoji ustavni spor, ali nije htio da preskoči instancu u odlučivanju. Sporno je da li je nadležnost entiteta ili države - naglasio je Tadić. 

Govorio je i o načinu rada Ustavnog suda.

Tadić je istakao da pojedini članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imaju različita mišljenja o Ustavnom sudu. 

- Ovo je korektiv, posebna grana vlasti, koja nije ni izvršna, ni zakonodavna, ni sudska vlast. Mi kao profesionalci koji radimo u ovoj instituciji ne obaziremo se na komentare o radu Ustavnog suda BiH, naravno nije nam drago, ali mi radimo svoj posao, takvih komentara će biti - izjavio je predsjednik ove institucije za N1.

Ipak, istakao je Tadić, najveći dio odluka Ustavnog suda BiH se poštuje i izvršava.

- U posljednjoj analizi koju smo radili riješeno je 69.139 predmeta. Od toga mi imamo tzv. U, predmete, koji se odnose na ocjene ustavnosti, sporovi između entiteta i države ili deblokadu parlamenta, tih ustavnih odluka ima trenutno osam neizvršenih, jedna djelimično. Od tih se četiri odnose na Parlamentarnu skupštinu BiH, četiri na Federaciju BiH i jedna koja se odnosi na RS, a to je Zakon o pitanju prava boraca i invalida - rekao je Tadić.

Dotakao se i neustavnog obilježavanja dana RS-a.

VEZANI TEKST - SAD traži istragu o 9. januaru i veličanju ratnih zločinaca u RS-u

- Formalno više tog zakona o danu RS-a nema, nema ni u pravnom sistemu RS-a. Međutim suština naših odluka, bez obzira koja je, nije samo u dispozitivu, nego je suština u cijeloj odluci, obrazloženju i standardima koji se promjenjuju od strane Ustavnog suda - dodao je Tadić.

Na pitanje a li je proslava RS-a prema tome neustavna ili ne, Tadić je odgovorio kako "oni nisu suštinski ispoštovali našu odluku". Naveo je da o tome da li je to krivično djelo ne odlučuje Ustavni sud. Dodao je i da niko do sada nije odgovarao zbog neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH.

- Niko nije odgovarao za to i ja obično kažem – to treba pitati Tužiteljstvo BiH. Po našem Krivičnom zakonu predviđeno je neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava kao krivično djelo. Jedna smo od rijetkih zemalja koje imaju krivično djelo. Zašto? Jer se svugdje drugo odluke izvršavaju, zar treba prijetiti za izvršenje takvih odluka? - rekao je Tadić.

Na pitanje da li je ovo što se dešava u RS-u početak pravne secesije, Tadić je odgovorio da je to političko pitanje, te da Ustavni sud BiH nema nijednog takvog predmeta. Nema ni zahtjeva za ocjenu ustavnosti pojedinih odluka, u vezi s Agencijom za lijekove RS-a, što je bilo najavljivano.

- Mi razmišljamo da će doći, nama nije došla. Došao nam je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o stavljanju van snage primjene tzv. Inzkovog zakona u RS - odgovorio je Tadić za N1.

Istakao je da ni kao pravnik ne može odgovoriti da li je ovo secesija.

- Kada ne budem sudija Ustavnog suda, tada Vam mogu odgovoriti - dodao je.

Tadić je govorio i o načinu donošenja odluka Ustavnog suda BiH, istakavši da nijedna odluka ne može biti donesena bez pet glasova, a to znači da je za svaku odluku glasao Bošnjak, Hrvat i Srbin.

Odgovorio je i da vlasti RS-a komentiraju da odluke Ustavnog suda nisu u skladu s Ustavom, kada je upitanju prije svega imovina, te da su to komentari od strane političara, a nažalost nađe se i poneki pravnik čija mišljenja nisu u okviru standarda.

VEZANI TEKST - Razlozi zbog kojih Dodiku i RS-u smeta Ustavni sud BiH: Šuma, zemlja, vojna imovina, neustavni 9. januar...

Naveo je kako u Ustavnom sudu BiH postoje dvije vrste predmeta koji se odnose na imovinu.

- Predmeti koji se odnose na osporavanje zakona i druga koji se odnose na apelacije, a to je u vezi s odlukama redovnih sudova. Mi smo imali predmet koji se odnosi na Zakon o poljoprivrednom zemljištvu i predmet o Zakonu o šumama RS. I u jednom i u drugom smo utvrdili da pojedine odredbe nisu u u skladu s Ustavom BiH - kazao je Tadić.

Dodao je da je evidencija nekretnina u BiH jako složena.

- Mi imamo evidencija koje su knjižene na državu Srba, Hrvata i Slovenaca, NDH-a itd. I Ustavni sud kaže sljedeće – na nivou države treba donijeti zakon koji će postaviti nekakva načela kako će se rješavati pitanje te imovine. Zakon u šumama, u ovom trenutku imamo ih 13. Tako u Zakonu o šumama FBiH piše da su šume u vlasništvu države BiH, a njima upravlja Federacija. U drugom zakonu, takvom istom, RS-a, se kaže da su šume u vlasništvu RS-a. Imovina, nekretnine, ona je ondje gdje jeste. Gazduje se s njom dok god se to pravno ne uredi, ali se ne može prometovati. Zakon je rekao da ima posebna Komisija koja može odobriti prometovanje imovine - rekao je Tadić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.