open-navfaktor-logo
search
Napeto u Aziji
Tenzije na Dalekom istoku: Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu iznad Japana
Sjeverna Koreja ispalila je jutros balističku raketu koja je letjela iznad teritorije Japana, prvi put za pet godina, što je izazvalo upozorenje stanovništvu na sjeveru te zemlje da se skloni i privremeno obustavilo željeznički saobraćaj, javljaju svjetski mediji.
04.10.2022. u 08:08
get url
text

Raketa je prešla iznad japanske teritorije i pala u Pacifički okean. To je prvi put od 2017. da je raketa bila ispaljena u tom pravcu, a Japan je saopćio da je to vjerovatno najveća razdaljina koju je neka sjevernokorejska raketa dostigla i iznosi 4.600 kilometara.

Južnokorejski mediji prenose procjene armije te zemlje da je riječ o projektilu tipa "Hvasong 12", koji je letio brzinom od oko 17 maha. Ta raketa pored cijele teritorije Japana (na kojoj se nalaze i vojne baze vojske Sjedinjenih Američkih Država) može da zahvati i američki otok Guam u zapadnom Pacifiku.

U Japanu je zbog uzbune privremeno bio zaustavljen željeznički saobraćaj u regionu Tohoku i na susjednom japanskom otoku Hokaido dok nije utvrđeno da je raketa pala u more, a došlo je i do manjeg kašnjenja u avionskom saobraćaju u tom, sjevernom dijelu zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.