open-navfaktor-logo
search
Posljedice rata
Teška sudbina sirijske djevojčice bez noge: Uz pomoć štaka svakodnevno pješači tri kilometra do škole
Sirijska djevojčica Fatma Ahmed al-Mustafa (8), koja je izgubila lijevu nogu u napadu snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, ne odustaje od obrazovanja i svakodnevno pješači tri kilometra do škole, javlja Anadolu Agency (AA).  
22.11.2020. u 22:10
get url
text

Fatma, koja se s porodicom preselila u sigurniju zonu, u blizini centra Idliba, svakodnevno sa štakama mora pješačiti do škole oko tri kilometra. Ova djevojčica je bez noge ostala usljed jednog zračnog napada na tržnicu u koju je otišla u prazničnu kupovinu sa majkom i bratom. To se desilo prije pet godina, a Fatma je imala samo tri godine. 

U napadu, u kojem su mnogi civili izgubili život, Fatma je ostala bez brata. Zbog intenzivnih napada režimskih snaga, prije dvije godine s porodicom je napustila dom u Halepu i spas su pronašli u Idlibu. Porodica djevojčice Fatme svakodnevno se bori za egzistenciju. 

Fatmina majka Shirin Nasuh kazala je za AA da je čaršija tog dana, nakon napada, bila prekrivena krvlju.

- Tijela žena i djece bila su posvuda. Moj sin, kćer i ja smo negdje bačeni. Moj sin je poginuo u napadu. Fatma je u napadu izgubila nogu. I mene su geleri pogodili -prisjetila se Shirin Nasuh.

Navodeći da su neko vrijeme nakon napada živjeli u Halepu, Shirin je kazala da su pronašli rješenje za odlazak u Idlib.

Majka petero djece kaže da se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji jer muž, zbog zdravstvenih problema, nije u stanju da radi. 

Pojasnila je da Fatma svakodnevno pješači tri kilometra. 

- Ne odustaje od škole kakvo god da je vrijeme vani - kazala je majka koja je navela da Fatma želim biti pedijatar i praviti proteze za djecu koja su ostala bez nogu.

Ova djevojčica se nada da će uspjeti doći do Turske na liječenje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.