Fatma, koja se s porodicom preselila u sigurniju zonu, u blizini centra Idliba, svakodnevno sa štakama mora pješačiti do škole oko tri kilometra. Ova djevojčica je bez noge ostala usljed jednog zračnog napada na tržnicu u koju je otišla u prazničnu kupovinu sa majkom i bratom. To se desilo prije pet godina, a Fatma je imala samo tri godine. 

U napadu, u kojem su mnogi civili izgubili život, Fatma je ostala bez brata. Zbog intenzivnih napada režimskih snaga, prije dvije godine s porodicom je napustila dom u Halepu i spas su pronašli u Idlibu. Porodica djevojčice Fatme svakodnevno se bori za egzistenciju. 

Fatmina majka Shirin Nasuh kazala je za AA da je čaršija tog dana, nakon napada, bila prekrivena krvlju.

- Tijela žena i djece bila su posvuda. Moj sin, kćer i ja smo negdje bačeni. Moj sin je poginuo u napadu. Fatma je u napadu izgubila nogu. I mene su geleri pogodili -prisjetila se Shirin Nasuh.

Navodeći da su neko vrijeme nakon napada živjeli u Halepu, Shirin je kazala da su pronašli rješenje za odlazak u Idlib.

Majka petero djece kaže da se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji jer muž, zbog zdravstvenih problema, nije u stanju da radi. 

Pojasnila je da Fatma svakodnevno pješači tri kilometra. 

- Ne odustaje od škole kakvo god da je vrijeme vani - kazala je majka koja je navela da Fatma želim biti pedijatar i praviti proteze za djecu koja su ostala bez nogu.

Ova djevojčica se nada da će uspjeti doći do Turske na liječenje.