open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
Theresa May zvanično objavila odlazak s čela Konzervativne stranke
Ona će nastaviti sa svojim premijerskm dužnostima dok stranka ne izabere novog čelnika
07.06.2019. u 15:37
get url
text
Theresa May

Britanska premijerka Theresa May danas je odstupila s čela vladajućih Konzervativaca, i zvanično otvarajući utrku za njenog nasljednika koji bi mogao zauzeti oštriji stav prema sporazumu o Brexitu.

May je u prošlom mjesecu objavila da će odstupiti nakon što nije uspjela da dobije odobrenje parlamenta za svoj sporazum s EU-om o napuštanju bloka, što je produbilo političku krizu u podijeljenoj zemlji koja traje od referenduma o Brexitu u 2016.

Ona će nastaviti sa svojim premijerskm dužnostima dok stranka ne izabere novog čelnika, u neizvjesnoj utrci punoj suprotstavljenih kandidata.

- Preostalo vrijeme svog mandata, ona će raditi na pitanjima iz domena unutrašnje politike koja su u srcu njene političke agende - izjavila je njena glasnogovornica novinarima.

Tokom dana May će razmijeniti pisma s predsjedavajućim utjecajnog Komiteta 1.922 konzervativnih poslanika i provest će ostatak dana u svojoj izbornoj jedinici, mjestu u kome se rado odmara od svakodnevnih obaveza.

May, nekada nevoljni pristalica britanskog članstva u EU, pojavila se u srcu političkih dešavanja nakon referenduma iz 2016. s neispunjenim obećanjima da će izvesti Britaniju iz bloka i da će prevazići podijele u zemlji, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.