Izaslanik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) krenuo je jutros iz Kijeva u elektranu na jugoistoku Ukrajine.

- Konačno odlazimo poslije šest mjeseci truda. IAEA ide ka nuklearki u Zaporožju. Kao što znate, mi tamo imamo veoma važan zadatak - da radimo i ispitamo realnu situaciju tamo, da pomognemo da se situacija što više stabilizuje - rekao je šef UN za nuklearna pitanja Rafael Grossi uoči puta.

On se jučer sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu. Zelenski je tokom sastanka sa Grossijem istakao da Ukrajina od posjete misije IAEA očekuje ne samo analizu situacije u NE Zaporožje, već i zahtjeve za demilitarizaciju zone oko i unutar elektrane, prenio je Ukrinform.

Ukrajinski predsjednik je zahvalio na dolasku misije IAEA u Ukrajinu i istakao da zbog ruskog zauzimanja nuklearne elektrane Zaporožje postoje veliki rizici u vezi sa eksplozijama, prekidom rada nuklearnih reaktora i isključenjem blokova NE sa ukrajinske mreže.

Zelenski je govorio i o rizicima u vezi sa sezonom grijanja za ukrajinske građane i globalnoj prijetnji zbog određenih nuklearnih rizika.

 

Evropska unija daje više od pet miliona tableta protiv zračenja Ukrajini, dok raste strah od nesreće u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani. Elektana Zaporožje je pod ruskom okupacijom i nedavno je napadnuta, a obje strane optužuju jedna drugu za napade.

U nekim područjima službenici već dijele tablete koje mogu spriječiti tijelo da apsorbira radioaktivni jod. Stanovnicima je rečeno da ga uzmu samo ako se potvrdi curenje radijacije. Zasad se samo ljudima koji žive unutar 50 kilometara od elektrane nude tablete kalijevog jodida, ali Evropska unija Ukrajini osigurava više od pet miliona doza koje bi omogućile mnogo širu distribuciju.