open-navfaktor-logo
search
16. maj 1992. godine
Tri decenije od zločina: U jednom danu ubijena je Zaklopača, zločinci i danas slobodno šetaju
U vlaseničkom naselju Zaklopača 16. maja prije tri decenije, počinjen je jedan od najstrašnijih zločina u Podrinju tokom 1992. godine.
16.05.2022. u 09:24
get url
text

Pripadnici srpske vojske, policije, paravojnih jedinica i komšije iz Milića, ubili su 62 bošnjačka civila, među kojima je veliki broj djece.

Grobnica u kojoj su se nalazila tijela ubijenih stanovnika Zaklopače, otkrivena je 2004. godine. Četiri godine kasnije je klanjana kolektivna dženaza žrtvama.

Ubijene su četiri kompletne porodice. Porodica Hodžić ostala je bez 27 svojih članova. Najmlađa žrtva imala je četiri, a najstarija 67 godina.Tijela ubijenih su skrivena, premještana..., preživjeli su protjerani. U jednom danu ubijena je Zaklopača. 

VEZANI TEKST - Nijaz je imao 12 godina kad je preživio zločin u Zaklopači: Sramota da Tužilaštvo nije dokazalo ko je naredio, izvršio, prikrivao...

Iako postoje brojne izjave svjedoka, do sada je Tužilaštvo BiH podiglo samo jednu optužnicu za ovaj stravični zločin.

U martu ove godine Sud BiH je prvostepenom presudom oslobodio Radomira Pantića, Nenada Vukotića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića i Nikolu Lošića koji su bili optuženi da su 16. maja 1992. godine počinili ubistva civila u Zaklopači.

Zločin u Zaklopači počinjen je i u jesen 1941. godine. Četnici kojima komandovao Jezdimir Dangić, u lokalnom mektebu zarobili su 80 muškaraca, žena i djece, a potom ih žive zapalili.

Jezdimiru Dangiću je 1947. godine suđeno u Sarajevu. Osuđen je na smrtnu kaznu.

Mekteb u kojem se desio zločin, danas je pretvoren u džamiju. Radi se o mektebu koji je izgrađen 1886. godine, a porušen 1941. godine. Potom, obnovljen je 1988. godine, pa opet porušen 1995. godine. Ponovo je obnovljen je 2006. godine, a posljednjih godina je izgrađena i munara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.